Nationale Herdenking MH17
De 298 slachtoffers die zijn omgekomen bij de vliegramp op 17 juli van dit jaar in het oosten van Oekraïne zijn op waardige wijze herdacht tijdens de Nationale Herdenking MH17. Meer dan 2.000 mensen, onder wie 1.600 nabestaanden, waren aanwezig op de bijeenkomst in Amsterdam. Voor deze gelegenheid was in de RAI een intieme ceremoniezaal gecreëerd, waar 298 kaarsen symbool stonden voor de slachtoffers.
In aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima werd plechtig stilgestaan bij de slachtoffers van de vliegramp. Belangrijk onderdeel was het noemen van alle 298 namen van de slachtoffers door ruim 30 nabestaanden.
Die namen stonden ook op 2 wanden, waar alle genodigden voorafgaand aan de ceremonie een bloem konden plaatsen. Tijdens de herdenking plaatsten kinderen en jongeren van scholen die slachtoffers te betreuren hadden, fel gekleurde bloemen rond de 298 kaarsen.
3 nabestaanden spraken indringend over het verlies en het verdriet dat hen en zo veel mensen in Nederland en mensen van 17 andere nationaliteiten is aangedaan. Maar er waren ook woorden over verbondenheid en van dankbaarheid voor hulpverleners en al die bekende en onbekende mensen die hun respect hebben betuigd aan slachtoffers. Een nabestaande droeg een zelfgeschreven gedicht voor, waarin de kernvraag 'Waarom?' centraal stond.
Namens het kabinet sprak minister-president Rutte over het verdriet en steeds die ene vraag: "Wat als …?" Maar de premier sprak ook over "de saamhorigheid en de onderlinge verbondenheid waarlangs het gedeelde verdriet in de dagen en weken na de ramp een uitweg vond". En hij wees erop dat Nederland alles op alles zal zetten "dat er recht wordt gedaan aan deze 298 mensen".
Jacobine Geel rondde het officiële gedeelte af. Zij zei dat voor de nabestaanden de dood niet het einde is van de relatie met degene die dood ging. "Die leeft verder, in wie we zijn, in wat we doen en in onze herinneringen."
Na afloop van de ceremonie was er een besloten informeel samenzijn van nabestaanden en andere genodigden. Koning en koningin spraken met verschillende families van nabestaanden om hun medeleven te betuigen. Ook prinses Beatrix, prinses Margriet en prof. mr. Van Vollenhoven spraken met nabestaanden, evenals verschillende ministers en leden van de Eerste en Tweede Kamer.
Familierechercheurs en begeleiders van Slachtofferhulp Nederland stonden de nabestaanden bij gedurende de middag en in de periode na de ramp.
Het muzikale gedeelte van de herdenking werd verzorgd door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Nationaal Kinderkoor. Tevens waren er bijdragen van Marco Borsato, Lenette van Dongen, Douwe Bob en Glennis Grace.
De officiële ceremonie is rechtstreeks uitgezonden via radio en televisie. In heel Nederland hingen op overheidsgebouwen de Nederlandse vlaggen halfstok. Gemeenten, provincies en diplomatieke vertegenwoordigingen was gevraagd ook deze vlaginstructie te volgen.
Documenten
-
Toespraak minister-president Mark Rutte tijdens Nationale Herdenking MH17
Toespraak van minister-president Mark Rutte op de Nationale Herdenking van de slachtoffers van de ramp met MH17, Amsterdam 10...
-
Toespraak Anton Kotte bij de Nationale Herdenking MH17
-
Toespraak Gita Wiegel bij de Nationale Herdenking MH17
-
Toespraak Jacobine Geel bij de Nationale Herdenking MH17
-
Toespraak SuzeAnn Bakker bij de Nationale Herdenking MH17