Nog zeer veel te doen voor millenniumdoelen

De financiële crisis mag ons niet afleiden van de noodzaak om de Millennium Ontwikkelingsdoelen te bereiken. Dat zei minister-president Balkenende voor de Algemene Vergadering van de VN.

De minister-president hield een toespraak tijdens de 63ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York.

Vrijheden

Vier essentiële vrijheden kregen na de oorlog een plaats in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: vrij zijn van gebrek en angst, en vrijheid van meningsuiting en geloof.

'Als wij vandaag om ons heen kijken, zien we dat de mondiale werkelijkheid nog ver verwijderd is van ons ideaal', zei Balkenende.

Armoede

Miljoenen mensen hebben de afgelopen tien jaar de stap kunnen zetten uit de armoede. In Azië, maar ook in een aantal Afrikaanse landen is aanzienlijke vooruitgang geboekt. 'Die vooruitgang mag ons hoop geven bij het verder werken aan de Millennium Ontwikkelingsdoelen', aldus Balkenende.

Maar er is nog zeer veel te doen. 'In sommige landen is de situatie zelfs verslechterd, ook op het gebied van gezondheid.'

Volgens Balkenende gaat in de strijd tegen honger, gebrek en ziekten 'samenwerking boven alles'; binnen de internationale gemeenschap, maar ook met bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Veiligheid

De VN-landen mogen zich er niet bij neerleggen dat nog steeds miljoenen mensen te midden van conflicten en oorlogsgeweld leven. 'In onze vrije wereld staat niemand boven en niemand onder de wet', zei de minister-president.

Hij riep alle lidstaten van de Verenigde Naties op het Internationaal Strafhof in Den Haag 'onomwonden en onvoorwaardelijk' te ondersteunen. 'In een veilige wereld is right stronger than might.'

Financiële crisis

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet volgens Balkenende meer toezicht gaan houden op de financiële sector. 'Strikter toezicht, betere risicobeheersing, grotere transparantie en een strengere verantwoordingsplicht. Zo kan het vertrouwen in de financiële markten worden hersteld en kunnen crises in de toekomst worden voorkomen.'