Bezoek aan Verenigde Naties in New York

Een kabinetsdelegatie is van 21 tot 27 september 2008 in New York voor de 63e Algemene Vergadering van de VN. Centraal staan de hervorming van de VN, het vredesproces in het Midden-Oosten en de voedselcrisis.

De kabinetsdelegatie bestaat uit minister-president Balkenende, minister Verhagen (BZ), minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Timmermans (BZ).

Op het programma staat onder meer:

22 september: World Creative Leadership Summit

Minister-president Balkenende is op 22 september 2008 hoofdspreker op de World Creative Leadership Summit. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de Louise Blouin Foundation. Het thema is onderwijs. 's Middags neemt hij deel aan de Top over Afrika.

23 september: Algemene vergadering VN

Op 23 september is de minister-president aanwezig bij de officiële opening van de 63e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties door secretaris-generaal Ban Ki-moon. Balkenende spreekt de vergadering toe op 25 september.

De jaarvergadering gaat onder meer over de hervorming van de Verenigde Naties, het vredesproces in het Midden-Oosten en de voedselcrisis.

23 september: 400 jaar Nederland-New York

Het kabinet organiseert een lunchbijeenkomst om de viering van 400 jaar Nederland-New York voor te bereiden. In 2009 is het 400 jaar geleden dat Henry Hudson naar New York voer met een VOC-schip. Dit leidde tot de stichting van de kolonie Nieuw Nederland, op de plaats van het huidige New York.

Balkenende, Verhagen en Timmermans bezoeken burgemeester Bloomberg en gouverneur Paterson.

24 september: Water en sanitatie

Op 24 september spreekt Balkenende op het Side Event Water and Sanitation for all. Hieraan nemen ook minister Koenders en prins Willem-Alexander deel.

25 september: Millennium Ontwikkelingsdoelen

Balkenende houdt op 25 september een toespraak bij de top over de Millennium Ontwikkelingsdoelen. Samen met minister Koenders roept hij andere regeringsleiders op meer inzet te tonen voor deze doelen.

25 september: Algemene Vergadering VN

De minister-president houdt zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Ontmoetingen

Balkenende ontmoet in New York diverse staatshoofden en regeringsleiders. Ook heeft hij samen met minister Verhagen een ontmoeting met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Verhagen voert onder meer gesprekken met VN-functionarissen en zijn collega's uit de Verenigde Staten, Rusland, Kazachstan, Egypte en Jordanië. Ook is hij op 23 september voorzitter van een brainstorm over dilemma's bij de berechting van oorlogsmisdadigers.