Innovatieve financiering voor vrouw en kind

Minister-president Balkenende heeft samen met buitenlandse collega's gepleit voor een extra internationale inspanning om kindersterfte en sterfgevallen in het kraambed te verminderen.

Zij deden dat in een opinieartikel in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

Het artikel is ondertekend door minister-president Balkenende, president Kikwete van Tanzania, minister-president Stoltenberg van Noorwegen en voorzitter Zoellick van de Wereldbank.

Millennium Ontwikkelingsdoelen

In de Millennium Ontwikkelingsdoelen 4 en 5 staat dat in 2015 de kindersterfte en de sterfte onder vrouwen in het kraambed, sterk moeten zijn gedaald.

Op dit moment sterft elke drie seconden een kind en overlijdt elke minuut een moeder.

De resultaten bij het behalen van de doelstellingen 4 en 5 lopen wereldwijd sterk uiteen. In veel landen zijn geweldige resultaten bereikt, schrijven de auteurs, terwijl in Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië 95% van de moedersterfte plaatsvindt.

De auteurs roepen landen op weer net zo doortastend te zijn als aan het begin van het millennium en op internationale schaal te zorgen voor innovatieve financiering om de gezondheid van kinderen en moeders te verbeteren.

Extra geld

De auteurs willen dat 95% van de bevallingen in 2015 in een betrouwbare gezondheidszorgvoorziening plaatsvindt.

Dit kost 2 miljard dollar in 2009, oplopend tot 6 miljard in 2015. Hiervan kunnen ook 500.000 extra verloskundigen, verpleegkundigen en artsen worden betaald.

Innovatieve financiering

De auteurs pleiten ervoor 'dit relatief bescheiden extra bedrag' op een nieuwe manier in te zetten. Dat kan bijvoorbeeld door arme vrouwen financiële steun te geven voor vervoer naar de kliniek, voeding tijdens het verblijf en geneesmiddelen.

In India steeg het aantal bevallingen in klinieken de afgelopen twee jaar van 700.000 naar meer dan 7 miljoen, nadat zwangere vrouwen financiële ondersteuning kregen om in een kliniek te bevallen.

Ook pleiten zij voor prestatiebonussen voor gezondheidswerkers. Resultaatgebonden financiering leidde bijvoorbeeld in Rwanda tot betere gezondheidszorg en een daling van de zuigelingensterfte met 30%.

De auteurs willen dat er eind november 2008 een vergevorderd voorstel voor de Doha-ronde van de Wereldhandelsorganisatie ligt, dat in 2009 afgerond kan worden.