Toolkit meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
De overheid stimuleert managers en beroepskrachten een meldcode in hun organisatie in te voeren. De toolkit Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling helpt hierbij.
Hulpmiddelen voor invoeren meldcode
Basismodel Meldcode en voorbeelden
Gebruik het basismodel om een meldcode voor de eigen organisatie te maken. Om ideeën op te doen, kijkt u in het overzicht meldcodes. Hierin staan bijvoorbeeld meldcodes van branche- en beroepsverenigingen.Checklist managers
Begint u als manager met invoering van een meldcode? Met deze checklist weet u zeker dat u alle stappen heeft gezet. Gebruik de signalenkaart om uw medewerkers alert te houden op mogelijke signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling.Standaardpresentatie en voorlichtingsmateriaal
Wilt u een presentatie geven tijdens een (personeels)bijeenkomst, dan kan deze standaardpresentatie helpen. En geef bijvoorbeeld de factsheet aan de deelnemers. Hierin staat alle informatie over de meldcode op een rij. Of de 5-stappenkaart met de 5 stappen van het basismodel in het kort.Publicatiemateriaal meldcode
Wilt u collega's en professionals in het veld op de hoogte brengen van de meldcode? Plaats dan een banner of advertentie (staand of liggend) op uw eigen site. Of verspreid de Factsheet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Handige feiten en cijfers staan in het onderzoek huiselijk geweld en kindermishandeling. Die kunt u gebruiken om bijvoorbeeld een artikel of interview te onderbouwen. U kunt ook het interview van staatssecretaris Martin van Rijn gebruiken in uw communicatie.Hulpmiddelen voor gemeenten
Voor gemeenten is er de Factsheet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling voor gemeenten. Hierin staat op welke manier een meldcode voor hen van belang is. Zij moeten voor sommige ambtenaren zelf een meldcode opstellen. Daarnaast moeten gemeenten toezicht houden op de naleving van de wet. Op 17 september 2013 vond het webinar wet meldcode voor gemeenten plaats. U hoeft alleen uw naam en e-mailadres in te vullen en u kunt het webinar wet meldcode terugzien. Hierin werden gemeenten geïnformeerd over hun rol in de wet meldcode. In het document Antwoord op vragen vindt u de antwoorden op de vragen die naar aanleiding van het webinar zijn gesteld.Folder Als vrijwilligers zich zorgen maken
In uw meldcode kunt u ook opnemen wat vrijwilligers moeten doen als zij huiselijk geweld of kindermishandeling signaleren. De folder Als vrijwilligers zich zorgen maken helpt daarbij. De folder beschrijft ook hoe vrijwilligersorganisaties kunnen omgaan met zorgen over de thuissituatie van bijvoorbeeld leden of cliënten.Video’s symposium Wet meldcode van Kracht
Op 15 oktober 2013 vond het symposium Wet meldcode van Kracht plaats. Heeft u het gemist? De videoregistratie van het symposium Wet meldcode van Kracht geeft een impressie. U kunt ook de videoboodschap van de staatssecretaris over de Wet meldcode terugkijken. Nieuwe accenten in de meldcode en het beroepsgeheim vindt u in de presentatie.
Meldcode op uw smartphone of tablet
Download de gratis Meldcode app: Meldcode app voor iPhone of iPad of Meldcode app voor Android. Dan heeft u de stappen van de meldcode altijd bij de hand. Ook kunt u direct contact opnemen met Veilig Thuis in uw regio. Veilig Thuis is de opvolger van de Steunpunten Huiselijk Geweld en het Advies en Meldpunt kindermishandeling. Met de samenvoeging komt er meer samenhang in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.
De Meldcode App heeft ook nog de volgende functionaliteiten:
- U kunt het stappenplan aanpassen aan de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling van uw eigen organisatie. Het is mogelijk om de volgorde van de stappen te wijzigen en eventuele extra stappen toe te voegen. Zo maakt u de meldcode app helemaal op maat voor uw eigen organisatie. Vervolgens kunt u het gewijzigde stappenplan delen met collega's.
- U kunt per stap notities invoegen. U kunt bijvoorbeeld het telefoonnummer van een deskundige collega toevoegen bij stap 2. Of u kunt aangeven welke (groepen) medewerkers bepaalde stappen moeten doorlopen. De notities deelt u eenvoudig met anderen.
Trainingen werken met een meldcode
Beroepskrachten die in aanraking kunnen komen met signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling kunnen trainingen volgen. Bijvoorbeeld de training Werken met een meldcode. Alle trainingen vindt u in de databank bij- en nascholing Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Geeft u zelf een training en wilt u deze toevoegen aan de databank? Gebruik dan dit digitale aanmeldformulier.
De Landelijke Vakgroep Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling (LVAK) biedt onder andere bijscholingscursussen. Ze zijn bedoeld voor aandachtsfunctionarissen die verantwoordelijk zijn voor de invoering van de meldcode in hun organisatie. Als hier gebruik van wilt maken, moet u wel lid zijn van de LVAK.
Online cursussen werken met een meldcode
Voor professionals die moeten werken met een meldcode zijn er op de website van augeo verschillende online cursussen en colleges beschikbaar. Zoals een korte voorlichtingscursus over de meldcode of bijvoorbeeld een cursus voor managers en leidinggevenden die een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling gaan implementeren in hun organisatie. Ook zijn er cursussen voor:
- huisartsen en assistenten;
- medisch specialisten;
- medewerkers in ziekenhuizen;
- thuis- en gehandicaptenzorg;
- kinderopvang;
- politie en justitie;
- primair en voortgezet onderwijs.
Hulppakket voor scholen aanpak kindermishandeling
Speciaal voor basisscholen is het Safe You Safe Me Meldcode+ pakket ontwikkeld. Met het pakket kan de de school op een gemakkelijke en snelle manier voldoen aan de wet. Ook bevat het hulpmiddelen om de meldcode levend te houden.