Videoregistratie symposium Wet meldcode van kracht
Op 15 oktober 2013 vond het symposium Wet meldcode van Kracht plaats. Dit symposium was bedoeld om mensen die in hun werk te maken hebben met de meldcode nader te informeren over de nieuwe werkwijze. In het bijzonder kwamen de aanpassingen in de verplichte stappen en minimumeisen van de meldcode en het beroepsgeheim aan de orde.
(Beeldtitel: Wet Meldcode van Kracht! Beeldtekst: Symposium 15 oktober 2013. Mensen lopen een gebouw in en melden zich bij een balie. Verslaggever:)
RUSTIGE MUZIEK
VERSLAGGEVER: Wat wil je dat de mensen die het niet hebben gevolgd, meekrijgen?
MIRJAM NOBEL: Dat wij aan de mensen advies, consult aanbieden en dat wij meldingen in ontvangst nemen over huiselijk geweld en dat er ook duidelijke verschillen zijn.
En die verschillen zijn eigenlijk heel basaal, heel makkelijk uit te leggen want het AMK gaat over de minderjarige kinderen en het SHG gaat over de meerderjarigen en bij elkaar gaan we eigenlijk over iedereen.
MARGA HAAGMANS: Dat er een aanvulling is op de wet, de 'kindcheck'.
Dat betekent dat iedere professional die met volwassenen werkt zich in bepaalde situaties moet afvragen of die cliënt kinderen heeft of die verantwoordelijk is voor kinderen en of die in staat is om dat goed, of naar behoren, te doen dus of die kinderen veilig zijn.
(Aldus Marga Haagmans. Op een podium staat een vrouw in een rood jasje:)
DOOR DE RUSTIGE MUZIEK KLINKT GEROEZEMOES
VROUW: Welkom hier in Amersfoort. Ik mag u welkom heten namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
(Naast de vrouw in het rode jasje staat een andere vrouw:)
DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER
En in de gezondheidszorg zie je wat meer een gevarieerd beeld.
STAATSSECRETARIS VAN RIJN: Per jaar zijn ongeveer 119.000 kinderen slachtoffer van mishandeling.
200.000 volwassenen komen in aanraking met huiselijk geweld.
Daar móeten we iets aan doen, en daar kúnnen we ook iets aan doen.
MARLIES DE JAGER: Belangrijkste uitdaging als het gaat om de meldcode is vooral het signaleren van de problemen.
Het feit dat signalen vaak heel vaag zijn bijvoorbeeld buikpijn of teruggetrokken zijn dat kan op ontzettend veel dingen van kindermishandeling duiden.
En hoe weet je dan dat het gaat om dit soort specifieke gevallen?
SASKIA DANU: Als organisaties aan de slag gaan met het veiliger maken van hun organisatie dan moeten ze werken aan de meldcode zodat ze signalen opvangen van huiselijk geweld en kindermishandeling in de thuissituatie of in een relatiesfeer.
Maar ze moeten ook kijken naar hoe ze aandacht besteden aan grensoverschrijdend gedrag van hun medewerkers.
En dat allemaal samen Ze zouden dat allemaal samen moeten doen vanuit een idee over sociale veiligheid dus werken aan de veiligheid van de mensen die bij hen cliënt zijn.
NOOR LANDSMEER: De belangrijkste uitdaging is eigenlijk om te kijken welk instrument in jouw organisatie het best gebruikt kan worden en om daar ook mee te gaan oefenen en dat kan voor elke organisatie anders zijn.
(Aldus Noor Landsmeer. De zaal zit vol met publiek. Sommige mensen hebben papieren op hun schoot liggen. De vrouw in het rode jasje staat met een microfoon naast iemand in de zaal. Het overwegend vrouwelijke publiek wordt toegesproken door een dame. Marlies de Jager:)
DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER
Nou, mensen moeten vooral weten binnen hun eigen organisatie bij wie ze terecht moeten.
Het gaat er ook om dat je iets weet over de stappen.
Dat is natuurlijk heel verschillend ingericht binnen de organisatie, wie wat doet.
Ja, ik denk dat trainen het allerbelangrijkste is dus goed kennis hebben van signalen, risicofactoren, beschermende factoren om daar ook in je organisatie altijd mee aan de slag te gaan.
Nou, wat mensen moeten weten is wanneer ze een kindcheck zouden moeten doen wanneer ze zouden moeten vragen naar eventuele kinderen van hun cliënten hoe ze dan in gesprek moeten daarover, dus over de veiligheid van die kinderen en wat voor vervolgstappen ze kunnen zetten.
(Aldus Haagmans. Een man spreekt een groep mensen toe in een kleinere zaal. Verschillende luisteraars hebben een blocnote op schoot en maken aantekeningen. Een vrouw in de groep praat en de andere mensen luisteren. Hier en daar steekt er iemand een hand op. Mirjam Nobel:)
DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER
Nou, wat de mensen in ieder geval móeten weten is dat ze ons altijd kunnen benaderen.
En ze kunnen ons benaderen over in principe elke stap.
(Beeldtekst: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.)
DE RUSTIGE MUZIEK EBT WEG