Trainingscentrum bereidt voor op rampen en terreur

Van een ontspoorde trein vol gifgas tot chemicaliën in een vliegtuig en een nucleaire aanslag in een winkelcentrum. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert schetste vandaag bij de opening van het Nationaal Trainingscentrum CBRN (chemisch, biologisch, radiologische, nucleair) op welke situaties hulpverleners zich hier voorbereiden.

Hennis opende het centrum met collega Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Beide ministers willen de civiel-militaire samenwerking versterken. Op het Nationaal Trainingscentrum (NTC) op de Van Brederodekazerne in Vught kunnen civiele en militaire hulpverleners alle gezamenlijke CBRN-inzet trainen.

Ook Defensie’s CBRN Respons Eenheid versterkt deze samenwerking. De eenheid staat 24 uur per dag klaar voor bijstand aan civiele partijen. Zowel het respons team als het NTC vallen onder het Defensie CBRN Centrum. “Met het centrum loopt Nederland in Europees verband voorop! En dan moet de virtuele trainingsomgeving nog gebouwd worden. De hulpverleningsketen zit hier met smart op te wachten”, aldus Hennis.

‘Helemaal top’

“Dit centrum hadden we nodig”, bevestigt hoofdagent Marcel Kuijpers van het Centrum voor Trainingen en Expertise, die met zijn team bijvoorbeeld verdachte pakketjes scant. “Om hier met brandweer, politie, ambulancediensten en de krijgsmacht en andere spelers op maat te oefenen is helemaal top.”

Paradepaardje

Het 2 hectare grote complex bevat een hotel, een vliegtuigcabine, een postkantoor en restaurants. Er is zelfs een boerenschuur, inclusief hennepkwekerij. Er zijn uitgebreide mogelijkheden om geur, kleur, nevel, rook en mist te creëren. Alles is uit de kast getrokken om zo realistisch mogelijk te kunnen trainen. Paradepaardje van het oefenterrein is het metrostation. Dit is volledig te verduisteren, 32 graden warmer te stoken dan buiten en er kan gas worden ingezet om bijvoorbeeld een terroristische aanval te simuleren.

‘Grijp uw kans’

De CBRN Response Eenheid was betrokken bij het mosterdgasincident in Ede en de brand bij Chemiepack in Moerdijk. Hennis: “Ik heb begrepen dat de civiele partijen dit als een meerwaarde hebben ervaren. Het team wordt dan ook steeds vaker ingezet.”

Toch vinden er maar weinig echte incidenten plaats. Minister Opstelten: “Maar juist het feit dat we weinig rampen hebben, dwingt ons tot grondig oefenen. Het is nodig om ons terdege voor te bereiden op incidenten, aanslagen of rampen. Dergelijke situaties vragen om vakmanschap. Om routine. Om mensen die weten hoe zij moeten handelen als er veel op het spel staat.” Waarna Hennis hem aanvulde: “Als ik de mogelijkheden van het NTC in ogenschouw neem, zou ik geen seconde twijfelen. Grijp uw kans, is dan ook het devies!”