Nassaulezing: Minister Dijsselbloem over de dynamische economie

Minister Dijsselbloem heeft gisteravond in de Grote Kerk in Breda de Nassaulezing uitgesproken. Hij sprak voor een gehoor van zo'n 400 bestuurders en ondernemers over de groeikansen in Nederland en Europa. Ook enkele lezers van mede-organisator BN/DeStem waren aanwezig.

Werkgelegenheid is een belangrijk thema in West-Brabant. Enkele grote bedrijven als Philip Morris hebben bedrijfseconomische keuzes gemaakt die in de regio leiden tot banenverlies.

De minister zei zich goed te kunnen voorstellen dat mensen zich zorgen maken over hun baan, maar hij zei ook overtuigd te zijn dat West-Brabant als krachtige regio op de transport-as Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam zal terugveren.

De dynamische economie stond centraal in de toespraak. Het is volgens de minister van belang dat mensen, regio's en landen zich aanpassen aan niet te stoppen veranderingen. Een van die veranderingen is dat grote werkgevers steeds zeldzamer worden. Eén grote werkgever maakt een gebied ook kwetsbaar. De toekomst ligt veel meer bij kleine en middelgrote ondernemers.

De minister hield een pleidooi voor duurzame economische groei, zonder luchtbellen. Groeimogelijkheden ziet hij onder meer bij het arbeidsaanbod; het aantal mensen dat nog langs de kant staat en het aantal uren dat we werken. Ook zijn er groeimogelijkheden in de grote stad. Daar groeit door creativiteit en innovatie een nieuw dynamisch evenwicht. Volgens de minister valt er winst te boeken als we steden letterlijk de ruimte bieden om zich te ontwikkelen, of het nu in de breedte of in de hoogte is.

Na de toespraak heeft de minister verscheidene vragen vanuit de zaal beantwoord.

De Nassaulezing is een initiatief van BN/DeStem, financieel dienstverlener EY en de Business Club Breda. Eerdere sprekers waren onder anderen Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, Henk Kamp, toenmalig minister van Defensie en Eurocommissaris Neelie Kroes.