Meer werk maken van verminderen Europese regeldruk

Europa moet meer werk maken van het verminderen van regeldruk. Een gezaghebbende Europese waakhond dient permanent de regeldruk voor ondernemers, burgers en bedrijven te toetsten en te voorkomen. Dit bepleiten Minister Kamp van Economische Zaken en Dr. Edmund Stoiber, voorzitter van de High Level Group on Administrative Burdens (HLG), vandaag tijdens de Conferentie “Smart EU Regulation, Better Business”.

Waakhond

'Vermindering van regeldruk is een topprioriteit van het kabinet', zo stelt Kamp. '50% van onze regeldruk komt uit Europa. Daar valt dus veel winst te behalen. Door Europese regels efficiënter, effectiever en eenvoudiger te maken, geven we ondernemers meer ruimte om in Nederland en in Europa te ondernemen. Dat levert werkgelegenheid en welvaart op'. Kamp en Stoiber bepleiten tijdens de conferentie één gemeenschappelijke onafhankelijke waakhond die Europese instituties ondersteunt bij het nauwkeurig beoordelen van de effecten van regelgeving. Kamp: 'Met gelijkgezinde landen als het VK zullen we ons in Europa gaan hardmaken voor een onafhankelijke waakhond die deze rol kan vervullen. Een gezaghebbende autoriteit die toetst of Europese wetgeving en regelgeving efficiënt, effectief en eenvoudig is vormgegeven.'

Lasten en kosten

Om regeldruk inzichtelijk te maken en tegen te gaan, pleitte Kamp er tijdens de conferentie verder voor de kosten en effecten van Europese regelgeving veel beter in kaart te brengen. Kamp: 'Bij de vraag of regels burgers, werknemers en bedrijven belemmeren, moeten we alle factoren meenemen die regeldruk veroorzaken bij burgers en ondernemers.' Naast de administratieve lasten, dienen daarom ook de Europese nalevingskosten en toezichtkosten te worden meegewogen die een ondernemer ervaart om aan wetten en regels te voldoen. Door tenslotte duidelijke en meetbare doelen voor de vermindering van regeldruk op te stellen, kan beter in kaart worden gebracht of de Brusselse inzet ook daadwerkelijk tot meetbaar resultaat voor ondernemers en burgers leidt.

Waardering

Tijdens de conferentie spraken Dr. Stoiber en Minister Kamp over en weer waardering uit voor hun inzet waar het het terugdringen van regeldruk aangaat. Stoiber roemde Nederland’s inzet om als een van de eerste lidstaten bureaucratie systematisch terug te dringen en sprak waardering uit voor de ambitieuze inzet van het kabinet om €2,5 miljard aan regeldruk te verminderen. Kamp dankte Stoiber voor het vervullen van de functie van luis in de pels van de Europese Commissie en riep op tot een verlenging en verbreding van het mandaat van HLG. Deze kan blijven bestaan als onafhankelijke adviesgroep naast een onafhankelijke Europese waakhond.