Rutte over huursector: passend aanbod woningen en doorstroming verbeteren

‘Met de maatregelen van vandaag willen wij ervoor zorgen dat corporaties zich meer gaan richten op hun kerntaak. Dat wil zeggen: het aanbieden van betaalbare huurwoningen voor huishoudens met een laag inkomen’, aldus minister-president Rutte na afloop van de ministerraad.

Rutte:
In het regeerakkoord staan veel ambitieuze plannen om te gaan hervormen. Eigenlijk op ieder beleidsterrein. Die hervormingen zijn er op gericht om ervoor te zorgen dat Nederland ook op lange termijn weer een toekomst heeft, een land is waar het is goed toeven. Het eerste jaar van dit kabinet stond natuurlijk vooral in het teken van het vinden van draagvlak, er voor zorgen dat we ook echt in staat waren om die plannen waar te maken. We hebben nu precies een jaar geleden dat sociaal akkoord gesloten en we zitten nu in de fase dat het er ook echt op aankomt, op de uitvoering. Daar zijn wij hard mee bezig. En je ziet nu dat de 63 actiepunten uit het sociaal akkoord dat we die eigenlijk allemaal aan de vork geprikt hebben en dat we die aan het omzetten zijn in wet- en regelgeving. En ook op andere terreinen maken we meters. Zie bijvoorbeeld de voorstellen voor de pensioenen die wij vorige weken hebben gepresenteerd.

Tegelijkertijd veel discussie over de woningmarkt in het kabinet gehad. De maatregelen vormen het sluitstuk van het woonakkoord.  We willen er voor zorgen dat corporaties zich meer gaan richten op hun kerntaak. (…) De maatregelen van vandaag zijn er vooral op gericht om te zorgen dat we de corporaties zich meer richten op de kerntaken zoals ik al zei. Het gaat om het aanbieden van betaalbare huurwoningen voor een huishouden met een laag inkomen. En tegelijkertijd er voor zorgen dat de sector ook weer gaat investeren en blijft investeren. Tegelijkertijd is het van belang dat de sociale huursector beter gaat functioneren. We zien dat er nog steeds wachtlijsten zijn en die zijn te lang en de doorstroming moet worden verbeterd op die woningmarkt. En tegelijkertijd is het van belang dat we kijken naar de ontwikkelingen in de vrije sector omdat ook daar veel moet worden gedaan om die huurmarkt om die goed te laten functioneren. Daarbij is het ook van belang dat institutionele beleggers en andere marktpartijen dat die meer kansen krijgen op de vrije sector.

Tot slot hebben we vandaag natuurlijk gesproken over de Oekraïne. De situatie daar blijft aanleiding geven voor bezorgdheid. We zien zorgelijke ontwikkelingen in Oost-Oekraïne. De-escalatie is nu op zijn plaats. Helaas lijkt op dit moment het omgekeerde aan de orde. Wij volgen die ontwikkelingen op de voet. Dialoog is geboden en daarom is het goed dat de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, de Verenigde Staten, Oekraïne maar ook de High Commissioner, Hoge Vertegenwoordiger, Catherine Ashton volgende week met elkaar gaan overleggen. Wij zullen dat zorgvuldig in de gaten houden.

In de ministerraad zijn vandaag een aantal uitvoeringsplannen voor de woningmarkt vastgesteld. De plannen vormen het sluitstuk van het woonakkoord. Deze maatregelen moeten de doorstroming op de woningmarkt bevorderen en zorgen voor een beter passend aanbod van huurwoningen in zowel de sociale- als de vrije sector. Zo moeten corporaties zich meer gaan richten het aanbieden van betaalbare huurwoningen voor huishoudens met een laag inkomen. De sociale huursector moet beter gaat functioneren. Rutte: ‘Nu zijn de wachtlijsten te lang en de doorstroming moet worden verbeterd’. Ook wil het kabinet de ontwikkeling van de vrije sector stimuleren door beleggers en andere marktpartijen meer kansen te bieden op de vrije sector huurmarkt.

Hervormingsagenda kabinet

Verder stond de minister-president stil bij de hervormingsagenda van het kabinet. Rutte benadrukt dat het eerste jaar van het kabinet vooral in het teken stond van het creëren van draagvlak voor de hervormingen. Zo is het vandaag precies een jaar geleden dat het sociaal akkoord is gesloten. ‘We zitten nu in de fase dat het aan komt op de uitvoering. Daar zijn wij hard mee bezig. De 63 actiepunten uit het sociaal akkoord hebben we bijna allemaal omgezet in wet- en regelgeving’.

Oekraïne

In de ministerraad is vandaag ook gesproken over de ontwikkelingen in Oost-Oekraïne. Waar de-escalatie op zijn plaats is, lijkt het er nu op dat het omgekeerde gaande is. ‘Wij volgen de ontwikkelingen op de voet. Dialoog is geboden. Daarom is het goed dat de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, de Verenigde Staten, Oekraïne en HV Ashton van de Europese Unie volgende week overleggen’, aldus de minister-president.