Rutte reageert op nieuwste cijfers werkloosheid

Als kabinet, werkgevers- en werknemersorganisaties de handen ineenslaan, kan dat de trend van oplopende werkloosheid keren. De nieuwe CBS-cijfers onderstrepen het belang om een goed sociaal akkoord te sluiten. Dat zei minister-president Rutte na afloop van de ministerraad.

RUTTE:

We hebben vandaag in de ministerraad aandacht besteed aan de werkgelegenheid. De cijfers van het CBS van deze week spreken voor zich. Die zijn natuurlijk buitengewoon teleurstellend en raken ook heel veel mensen. Er zijn mensen die hun baan, mensen die zich zorgen maken dat ze hun baan verliezen en dat is voor de mensen zelf wel erg. Dat laat ook zien dat onze economie nog steeds door een fase van zwaar weer gaat. Het onderstreept ook nog eens het belang om een goed sociaal akkoord te sluiten. Daar zijn we zeer mee bezig, vooral nu werkgevers en werknemers. Het is van belang denk ik dat ook het kabinet, werkgevers en werknemers de handen ineen slaan om uiteindelijk ook deze trend te keren.

Het kabinetsbeleid is erop gericht om tegelijkertijd overheidsfinanciën op orde te brengen, maar ook noodzakelijke hervormingen door te voeren om langs die weg ervoor te zorgen dat onze economie weer kan gaan groeien in Nederland. In de tussentijd hebben we ook stappen gezet. We hebben extra geld beschikbaar gesteld voor de aanpak van jeugdwerkloosheid en ook om de positie van ouderen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Dat zijn plannen die in de afgelopen weken naar buiten zijn gekomen.

Vandaag hebben we ook gesproken over de privatisering van de overheidsdiensten. Daarover is in 2012 in de Eerste Kamer een belangrijk rapport uitgebracht en ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid heeft zich daarover gebogen. Wij vinden, en dat zeggen we eigenlijk in navolging van dat rapport uit de Eerste Kamer, dat bij dergelijke privatiseringen veel nadrukkelijker bekeken moet worden welke publieke belangen op het spel staan en in het geding zijn en dat we dus bij toekomstige privatiseringen en verzelfstandigingen ook gebruik willen maken van het besliskader wat de Eerste Kamer met dit rapport heeft aangereikt. Eigenlijk een checklist waarbij je er ook voor zorgt dat je tijdig en adequaat het parlement kunt informeren.

En tenslotte van mijn kant bij de inleiding vraag ik aandacht voor het besluit van de financiële taakstelling ten aanzien van het gevangeniswezen. Zoals alle delen van de overheid komt ook de strafrechtketen de komende jaren er niet aan onderuit om een bijdrage te leveren aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Ik denk dat er een goed en evenwichtig pakket is samengesteld. Onder andere bevat dit het grootschalig invoeren van meerpersoonscelgebruik, versobering van de detentieomstandigheden en deze en andere maatregelen moeten leiden tot een verdere verscherping van het detentieregime en een ombuiging – ik zeg het er meteen bij, ook dit hangt hiermee samen – van 340 miljoen euro. Direct na afsluiting van deze persconferentie zal staatssecretaris Teeven hier een nadere toelichting geven op deze plannen.

'Het kabinet is zich ervan bewust dat veel mensen hard worden geraakt. De economie zit tegen en steeds meer mensen verliezen hun baan', aldus Rutte in zijn wekelijkse persconferentie. Hij benadrukt dat het kabinet al stappen heeft gezet om de werkloosheid aan te pakken. Zo is er extra geld beschikbaar gesteld voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid en voor het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van ouderen.

Gevangeniswezen

Verder heeft het kabinet ingestemd met het Masterplan Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) 2013 2018. Hierin staan plannen voor onder meer grootschalige invoering van meerpersoons celgebruik en versobering van de detentieomstandigheden. Dit moet leiden tot verscherping van het detentieregime en een bezuiniging van €340 miljoen. Minister-president Rutte noemt het pakket goed en verantwoord. 'Zoals alle delen van de overheid zal ook de strafrechtketen de komende jaren moeten bijdragen aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën.'