Rutte: Omgevingswet geeft mensen ruimte

Door het bundelen van wetgeving op het terrein van omgevingsrecht krijgen burgers en bedrijven de ruimte om 'zonder ellenlange procedures' projecten op te starten. 

Dat zei minister-president Rutte na afloop van de ministerraad. Het kabinet heeft besloten dat 15 bestaande wetten - zoals de Waterwet, de Crisis- en herstelwet en de Wet ruimtelijke ordening – worden geïntegreerd in de nieuwe Omgevingswet. Van ongeveer 25 andere wetten gaan de onderdelen over omgevingsrecht naar de nieuwe wet. Twee wetten worden ingetrokken. Volgens minister-president Rutte scheelt dit enorm in regeldruk.

Afghanistan

Verder heeft de ministerraad de brief vastgesteld over de stand van zaken van de politietrainingsmissie in Afghanistan. Het kabinet sluit zich aan bij de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer om op de huidige wijze met de missie door te gaan. De brief wordt maandag aan de Kamer gezonden.

Syrië

De Nederlandse regering maakt zich ernstige zorgen over het aanhoudende geweld in Syrië. 'We veroordelen het doden van onschuldige burgers'. Rutte vindt dat humanitaire toegang van cruciaal belang is: 'Volledige humanitaire toegang moet gegarandeerd zijn'.

Griekenland

Minister-president Rutte noemt de cijfers over de schuldenruil die het Grieks ministerie van Financiën vanochtend heeft bekendgemaakt 'goed nieuws'. De komende dagen wordt beoordeeld of de schuldenruil succesvol is geweest. Daarnaast komt de trojka van IMF, ECB en EC nog met een laatste analyse van de implementatie van een aantal eisen door Griekenland.

RUTTE
De tweede keer deze week dat we elkaar zien. Nu in het vertrouwde Nieuwspoort, deze week 50 jaar bestaand. Ik zag nog even de oude foto's terug van hier, Piet de Jong en anderen die hier persconferenties deden. Dat zag er toch allemaal een stuk minder formeel uit. Dus dat vraagt nog wel eens om na te denken over de precieze opzet van dit moment. In ieder geval, ik moet zeggen ik heb genoten afgelopen woensdagavond, galadiner met Nick Clegg.

Maar goed, we zagen elkaar deze week bij het Catshuis bij de aftrap van de onderhandelingen. U weet, een mediastilte, ik doe daar verder geen mededelingen over, ook vandaag niet. Dus wie nu weg wil, kan weg, anders ga ik door. Want tijdens de verbouwing is de winkel wel gewoon open. Dus we hebben vandaag als kabinet over allerlei zaken gesproken.

Belangrijkste eigenlijk wat we vandaag besproken hebben is de omgevingswet en dat gaat echt om een heel groot iets. We hebben namelijk overeenstemming bereikt over een belangrijke en ingrijpende maatregel, de bundeling en vereenvoudiging van alle wet- en regelgeving op het terrein van omgevingsrecht in de nieuwe omgevingswet en er wordt nu heel veel geschrapt, heel veel overlap wordt weggehaald. Vijftien bestaande wetten worden nu volledig geïntegreerd in de omgevingswet. Voor ongeveer 25 andere wetten gaan de onderdelen over het omgevingsrecht over naar de omgevingswet. Twee wetten worden volledig ingetrokken. Dit betekent dat voor mensen, voor bedrijven, particulieren veel meer ruimte komt om beslissingen te nemen zonder ellenlange procedures. Het wordt makkelijker om projecten op te starten. Het scheelt heel veel regeldruk en natuurlijk proberen wij zo goed mogelijk de inspraak- en rechtsbescherming van mensen en bedrijven overeind te houden. Coördinerend minister is Melanie Schultz. Zij zal de komende tijd over de contouren van het wetsvoorstel overleg plegen met alle relevante stakeholders. Dat gaat van aannemers tot wetenschappers en dat zijn meestal verschillende groepen. Het wetsvoorstel zal dit najaar aan de Raad van State worden aangeboden en dan is het de bedoeling dat het nog deze kabinetsperiode in werking treedt.

Waar ik vooral blij om ben is dat we geleerd hebben van het vorige kabinet. Het vorige kabinet heeft bij de crisis- en herstelwet met Balkenende een heel slimme manier bedacht waarbij hij alle relevante ministers bij elkaar aan tafel zet om knopen door te hakken, toen over de crisis- en herstelwet. En we hebben die aanpak gewoon voortgezet. Dus ook hier hebben we een groepje gevormd voor de meest betrokken bewindslieden en daardoor zijn we erin geslaagd eigenlijk in een heel korte tijd een ongelooflijk complexe operatie, want het is echt ongelooflijk complex, om dat in heel korte tijd te regelen en het heeft gewoon heel vergaande invloed op in hoeverre de overheid een hindermacht is of juist een kracht is die helpt om goede maatschappelijke ontwikkelingen te bevorderen, uiteraard altijd met inachtneming van de rechtsbescherming.

Tweede punt vandaag op de agenda was de kwestie Afghanistan en u weet, het is de ambitie van het kabinet om daar een zo goed mogelijke missie te hebben. Die missie loopt ook goed, maar wij zagen mogelijkheden om nog meer gebruik te maken van de inzet van onze mensen in Afghanistan. Deels hadden we daar al eerder over besloten. Het lagere kader is toegevoegd eerder al met steun van de Kamer. Het train-de-trainer is eerder toegevoegd, maar we hadden ook de ambitie om te kijken naar mogelijkheden bij de grenspolitie, het trainen van agenten buiten het noorden van Afghanistan, buiten onze eigen provincie Kunduz en dat is helaas niet mogelijk omdat we gewoon moeten werken met het feit dat er nu geen parlementaire steun voor is. Dus we hebben besloten om het te beperken de verruiming tot de eerder besloten verruiming, het train-de-trainer en het lagere kader, en niet zover te gaan zoals we wilden en ook dat is de realiteit van een minderheidskabinet wat niet wegneemt dat de missie zelf nog steeds veel steun heeft, ook parlementair, en van groot belang is.

We hebben ook vanmorgen uitvoerig stil gestaan bij de situatie in Syrië. We maken ons natuurlijk ernstig zorgen over het aanhoudende geweld in Syrië. Ik denk dat iedereen dat doet die de beelden ziet. We veroordelen het doden van onschuldige burgers wat daar op grote schaal gebeurt. Wat nu vooral van groot belang is, is de humanitaire toegang. Het toelaten van het Arabische Rode Kruis tot de wijk Baba Amr in Homs is natuurlijk een eerste goede stap, maar meer is nodig. Volledige humanitaire toegang moet gegarandeerd zijn en Nederland zal alles doen - ook in onze contacten met de Russen die goed zijn maar op dit punt nog niet tot een doorbraak hebben kunnen helpen bijdragen - om ervoor te zorgen dat er ook zoveel mogelijk overeenstemming komt in de Veiligheidsraad over een resolutie over Syrië. Maar goed, tot nu toe is de situatie onveranderd dat China en Rusland zo'n resolutie blokkeren.

Tot slot hebben we gesproken, naast allerlei kleinere zaken, gesproken over Griekenland. Vanochtend het goede nieuws dat het Griekse ministerie van Financiën heeft bekendgemaakt dat ruim 85% van de private schuldeisers meedoen aan de omruiling. Die schuldenruil is belangrijk omdat die een groot onderdeel is van het nieuwe Griekse pakket. Er wordt nu beoordeeld over de schuldenruil ook succesvol is. Ik begreep dat Jan-Kees de Jager zei ik moet nu snel door, dat hij u niet te woord kon staan bij het touwtje, want ik moet naar 'the call'. 'The call' is de conference call die nu aan de gang is van de ministers van Financiën uit de eurozone omdat de situatie met elkaar te bespreken. Wat ook van belang is, is dat er nog een analyse komt van het IMF, ECB en EC waarbij ook een laatste analyse wordt gegeven over de implementatie van alle aan Griekenland gestelde eisen. Die eurogroep vergadert dus op dit moment. Er is nog geen definitief besluit genomen. Er is wel een belangrijke stap gezet met deze - lijkt het - succesvolle omruil van de Griekse schuld. Ook een Nederlandse wens is dit geweest. De Duitsers hebben er veel aan gedaan vanaf vorig jaar mei om ervoor te zorgen dat ook de private sector betrokken zou zijn in een tweede Grieks steunpakket. Ik ben blij dat in ieder geval de eerste signalen zijn dat dat goed gelopen is.