Kabinet: wetten bundelen in omgevingswet

Met de Omgevingswet wil het kabinet bestaande wetgeving bundelen en vereenvoudigen. Dat staat in de notitie Stelselwijziging Omgevingsrecht.

De ministerraad heeft ingestemd met deze notitie op voorstel van minister Schultz van Haegen (IenM). De notitie wordt nu naar de Tweede Kamer gezonden.

Omgevingswet sluit beter aan

De kabinetsnotitie geeft een schets op hoofdlijnen waaruit de nieuwe wet zal bestaan. Met de Omgevingswet wil het kabinet beter aansluiten op:

  • samenhang tussen verschillende projecten en activiteiten (op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu, natuur)
  • duurzame ontwikkelingen, zoals de locaties voor windmolenparken
  • verschillen tussen regio's.

De nieuwe wet leidt tot minder regels en onderzoekslasten, terwijl de besluitvorming sneller wordt. Ook sluit de wet beter aan op EU-regels en zal er meer ruimte zijn voor particulier initiatief en voor bestuurders om besluiten af te wegen.

Gevolgen Omgevingswet

15 bestaande wetten - zoals de Waterwet, de Crisis- en herstelwet en de Wet ruimtelijke ordening - gaan op in de nieuwe Omgevingswet. Van ongeveer 25 andere wetten gaan de onderdelen over omgevingsrecht over naar de nieuwe wet. De Wet ammoniak en veehouderij en de Wet geurhinder en veehouderij verdwijnen omdat de verantwoordelijkheid voor dit beleid verschuift naar provincies en gemeenten.

Internetconsultatie

Vanaf 13 maart 2012 kan iedereen via internetconsultatie reageren op de kabinetsnotitie. Op basis van reacties wordt het wetsontwerp aangepast en in het najaar van 2012 voor advies voorgelegd aan de Raad van State.