Rutte: 'Knokken om sterker uit de crisis te komen'
'We zitten in zwaar weer en we moeten ons schrap zetten', zei minister-president Rutte na afloop van de ministerraad. 'We zullen samen moeten knokken om sterker uit de crisis te komen.'
RUTTE
Goedemiddag allemaal. Deze week is veel aandacht uitgegaan naar de CBS-cijfers over de Nederlandse economie. In het derde kwartaal van het jaar is de economie op kwartaalbasis met 0,3% gekrompen. Op jaarbasis is er overigens gelukkig wel groei. Er is in Europa en de wereld veel economische onrust. Dat zie je ook terug in die cijfers. Die gaat aan ons eigen land met onze open economie duidelijk niet voorbij. Dat is eigenlijk ook wel vanzelfsprekend voor een land met zo'n economie, zo exportgedreven.
Het is wel goed om nog eens met elkaar vast te stellen dat de uitgangspunt van de Nederlandse economie buitengewoon goed is. De werkloosheid loopt op, maar behoort nog steeds tot de laagste van Europa. De jeugdwerkloosheid behoort gelukkig nog steeds tot de laagste van Europa en ook onze financiële positie is vergeleken met landen in Zuid-Europa natuurlijk, steekt zeer gunstig af.
Tegelijkertijd, daar moeten we ook gewoon niet voor weglopen, we zitten wel met zijn allen in zwaar weer en we moeten ons dus ook de komende tijd schrap zetten. Iedereen zal het komend jaar de gevolgen van de crisis gaan voelen. We zullen moeten knokken om samen sterker uit de crisis te komen. En daarom is het ook zo belangrijk, juist nu de economische situatie ongewis is, om zoveel mogelijk koersvast te zijn en zeker ook voor het kabinet geldt dat wij koersvast zullen blijven en dat betekent tegelijkertijd ervoor zorgen dat de overheidsfinanciën op orde komen, maar ook ervoor zorgen dat de banenmotor, de groeimotor weer op gang komt en dat er banen voor de toekomst worden geschapen. Daar hebben wij als kabinet ons voor ingezet en daar zullen we ons ook de komende tijd voor blijven inzetten.
Tegen die achtergrond ook het bezoek aan het Verenigd Koninkrijk van maandag / dinsdag, een combinatie van een politiek bezoek, maar ook een bedrijfslevenmissie. Gesprekken met Clegg, gesprekken met Cameron, maar ook heel veel gesprekken in de financiële sector en met het bedrijfsleven. Daarbij waren aanwezig dertig bedrijven uit de creatieve industrie, maar er was ook een grote business round table met vijftien bedrijven, grote ondernemingen, bazen van grote ondernemingen, samen met Clegg en Lord Green. Politiek was de missie van belang, omdat we hebben gesproken over het punt dat Nederland van groot belang acht dat de 27, het Europa van de 27 zoveel mogelijk intact blijft en dat we dus niet toe bewegen naar een soort Europa van de 17, de eurolanden. Ja natuurlijk, die moeten af en toe bij elkaar komen, maar de grote vraagstukken van groei, van de interne markt, die moeten worden behandeld op het niveau van de 27 en dat heeft ook een heel inhoudelijke reden, vooral ook een inhoudelijke reden, namelijk dat de landen in Europa die groei-georiënteerd zijn - dat wil Nederland ook zijn, dat zijn landen als het VK, Zweden, de Baltische Staten, Hongarije, Polen, dat zijn allemaal landen buiten het eurogebied en je hebt die inspiratie en die visie nodig om ervoor te zorgen dat Europa niet alleen praat over de problemen met de schuldencrisis in Zuid-Europa, maar juist ook praat over groei en toekomst.
Toch hebben we uiteraard vandaag ook moeten stilstaan bij de situatie van de 17, in het bijzonder de situatie in Griekenland en Italië. In Athene heeft inmiddels het parlement woensdag met ruime meerderheid het vertrouwen uitgesproken in de regering-Papademos. In Rome lijkt eenzelfde politiek akkoord met de nieuwe regering van Monti aanstaande. Zij zullen beide zich moeten inzetten om ervoor te zorgen dat niet alleen de overheidsfinanciën in die landen onder controle komt, maar dat ze ook de noodzakelijke hervormingen doorvoeren om ervoor te zorgen dat die economieën in die landen gaan groeien. Dat is een enorme opgave die ze hebben, een enorme klus en wij zullen vanuit Nederland er alles aan doen om deze landen aan de afspraken te houden die ze hebben gemaakt met de rest van Europa.
In de ministerraad hebben we tot slot ook gesproken over de nieuwe concessie voor het hoofdrailnet en we hebben gesproken over de arbeidsmigratie uit EU-lidstaten. Aansluitend aan deze persconferentie zullen achtereenvolgens minister Schultz en minister Kamp over respectievelijk het hoofdrailnet en de arbeidsmigratie een toelichting geven op de genomen besluiten.
Uit CBS-cijfers bleek deze week dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal met 0,3% is gekrompen. 'Juist nu de economische situatie ongewis is, zal het kabinet koersvast blijven', zei Rutte in zijn wekelijkse persconferentie.
Groei en banen
Door het huishoudboekje van Nederland op orde te brengen, wil het kabinet grotere problemen voorkomen. Daarnaast blijft het kabinet voorwaarden scheppen voor groei en banen.
Over de noodzaak om de weg naar groei weer in te slaan, sprak Rutte deze week ook met premier Cameron en vicepremier Clegg van het Verenigd Koninkrijk. Dit land is een belangrijke handelspartner en de tweede investeerder in Nederland.
Arbeidsmigratie
De ministerraad besloot dat de grenzen tot 1 januari 2014 niet opengaan voor arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije. Het kabinet wil geen vrij verkeer van werknemers uit deze landen zolang de werkloosheid stijgt en er een recessie dreigt.
HSL
De ministerraad stemde ook in met het akkoord dat minister Schultz van Haegen (IenM) bereikte met de Nederlandse Spoorwegen. NS staat voor de toekomst volledig garant voor HSA, de exploitant van de hogesnelheidslijn. Dit betekent dat gegarandeerd tot 2025 hogesnelheidstreinen over de HSL-Zuid zullen rijden.
Documenten
-
Geen open grenzen voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije
De grenzen gaan tot 1 januari 2014 niet open voor arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije. Het kabinet wil geen vrij verkeer...
-
Financiële problemen HSA opgelost
De ministerraad heeft ingestemd met het akkoord dat minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu met de Nederlandse...