Defensie hard getroffen door bezuinigingen
Defensie wordt hard getroffen door de bezuinigingsmaatregelen die minister Hans Hillen vandaag heeft bekendgemaakt. De belangrijkste maatregelen van de beleidsvisie voor de vier krijgsmachtdelen in kort bestek:
Op bestuur, ondersteuning en operationele logistiek wordt 617,5 miljoen euro bezuinigd. Dat is 64 procent van het totale bedrag. De staven verkleinen 30 procent, en bestuurlijke relaties en processen vereenvoudigen. Het aantal topfunctionarissen gaat van 119 naar 80. Van de civiele dienstauto’s verdwijnen er 1000 en ook het VIP-vervoer versobert.
De Koninklijke Marine brengt het aantal mijnenjagers terug van 10 naar 6. Dit krijgsmachtdeel neemt 2 van de 4 nieuwe patrouilleschepen niet in dienst. Een van de 2 bevoorradingsschepen wordt afgestoten. Hr. Ms. Zuiderkruis wordt eind 2011 uit dienst gesteld na de voorziene inzet in de EU-operatie Atalanta. Hr. Ms. Amsterdam blijft nog tot 2014 in de vaart en wordt vervangen door het Joint Support Ship.
Bij de Koninklijke Landmacht worden 2 tankbataljons opgeheven. Verder wordt een kleiner aantal pantserhouwitsers met de 120mm mortieren in 1 afdeling veldartillerie ondergebracht, vermindert de genieconstructiecapaciteit en de pantsergeniecapaciteit en verkleint de luchtverdediging en het aantal Medium Range Anti Tank-systemen op Fennekvoertuigen. Ook de onderhoudscapaciteit neemt af. Met Duitsland worden personele reducties in het Duits-Nederlandse legerkorpshoofdkwartier overeengekomen.
De Koninklijke Luchtmacht verlaagt het aantal F-16's van 87 naar 68. De Cougar-transporthelikopters verdwijnen en de derde DC-10 komt niet in dienst. Verder heft de luchtmacht 2 Object Grond Verdediging-pelotons op en wordt een van de 4 Patriot-batterijen buiten dienst gesteld.
De Koninklijke Marechaussee schrapt de aanschaf van het vaartuig voor de Zeeuwse wateren. De politiezorg voor de krijgsmacht vermindert als gevolg van de verkleining van de krijgsmacht.
Belangrijke data
Maandag 9 mei worden, ter voorbereiding op het reorganisatietraject, de meeste operationele eenheden en systemen waarvan Defensie afscheid moet nemen, buiten dienst gesteld of uitgezet.
In juli verschijnt een gedetailleerd plan over de reorganisatie en de verkleining van het bestuur van de organisatie (vooral Bestuursstaf en de staven van de Defensieonderdelen). Ook moet dan het Strategisch Vastgoedplan klaar zijn, waarin staat welke locaties openblijven of sluiten. Tot slot komt dan meer informatie beschikbaar over de maximale aantallen en de beoogde spreiding van rangen, zodat duidelijk wordt welke ruimte er voor doorstroming is en hoe ervaringsopbouw wordt gegarandeerd.
Oorzaak
De maatregelen zijn een gevolg van de wereldwijde financiële crisis. Daardoor moet het kabinet 18 miljard euro bezuinigen, waarvan 635 miljoen euro voor rekening van Defensie komt. Daarboven moet Defensie 175 miljoen euro, en op de langere termijn 150 miljoen euro extra, snijden om de Defensiebegroting weer financieel gezond te maken. Daarnaast is er financiële ruimte nodig om een aantal innovaties mogelijk te maken.
Documenten
-
Ministerraad stemt in met bezuinigingsplannen Defensie
De ministerraad heeft op voorstel van minister Hillen van Defensie ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de...
-
Defensie na de kredietcrisis: een kleinere krijgsmacht in een onrustige wereld
Brief aan de Tweede Kamer van minister Hillen van Defensie over de bezuinigingen op Defensie.