Machiavellilezing Hillen: “Vrede en veiligheid komen niet uit de lucht vallen”

Nederland heeft zijn krijgsmacht hard nodig. Dat is de kern van de Machiavellilezing, die minister Hans Hillen vandaag uitsprak in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. De bewindsman hield de rede voorafgaand aan de uitreiking van de Machiavelliprijs 2010 aan Bert van Marwijk voor diens uitzonderlijke communicatieve kwaliteiten als bondscoach.

In zijn toespraak: ‘De oorlog tegen terrorisme in 140 tekens. Over de buitenlandse missies van de Nederlandse krijgsmacht’ trok Hillen fel van leer tegen de idee dat buitenlandse missies niet nodig zouden zijn. Vrede en veiligheid komen niet uit de lucht vallen, aldus Hillen: “We lijken te denken dat we het sinds de Val van de Muur eigenlijk wel zonder een krijgsmacht afkunnen. Staat u mij toe Nederland op dit punt wakker te schudden. We hebben een krijgsmacht nodig. Vanwege onze veiligheid. Vanwege onze economie. Om één voorbeeld te noemen: onze handelsstromen liggen direct onder schot van de piraterij, de internationale criminaliteit.”

Eigenbelang

Volgens de minister is het in het belang van Nederland om buitenlandse missies te blijven doen, ook al zijn die bij het publiek niet populair. “We verdienen onze boterham voor driekwart in het buitenland. Alleen al uit puur eigenbelang zou Nederland dus moeten blijven investeren in veiligheid en stabiliteit elders in de wereld.”

Grondwet

De krijgsmacht verdedigt echter niet alleen de (financiële) belangen van Nederland maar ook de waarden waar ons land voor staat: de democratische rechtsstaat, het opkomen tegen discriminatie en onderdrukking. “Ook daarom is de inzet van de krijgsmacht zeer gerechtvaardigd. Deze taak is zelfs opgenomen in onze Grondwet”, zo zei de bewindsman.

Machiavelli

De Stichting Machiavelli kent jaarlijks een prijs toe aan een persoon of organisatie voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. De uitreiking ervan wordt omlijst met het uitspreken van de Marchiavellilezing, waarin een gerenommeerd persoon op kritische wijze kijkt naar de actuele ontwikkelingen op het terrein van publieke communicatie.