Scherpe keuzes in ontwikkelingssamenwerking

Minder landen, meer focus en een forse ombuiging. Dat is de kern van de kabinetsplannen voor de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking.

Dit staat in een brief aan de Tweede Kamer waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Het beleid zal zich richten op die gebieden waar Nederland internationaal verschil kan maken en waarmee tegelijk een nationaal belang wordt gediend.

Bezuinigingen

In het regeerakkoord zijn stevige bezuinigingen opgenomen. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking wordt in 2011 verlaagd met € 400 miljoen. De structurele bezuiniging loopt op tot 810 miljoen euro in 2015. De bezuinigingen worden vooral gevonden bij uitgaven voor sectoren als onderwijs en gezondheidszorg.

Met een budget van 0,7% BNP handhaaft Nederland zich in de kopgroep van donorlanden en houdt het zich aan internationale afspraken.

Van hulp naar investeren

Het kabinet kiest voor de volgende vier thema's:

  • Voedselzekerheid
  • Water
  • Veiligheid en rechtsorde in fragiele staten
  • Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten

Binnen de thema's ligt de nadruk op economische ontwikkeling en bevordering van ondernemerschap. Het kabinet wil van hulp naar investeren en wil daartoe meer gebruikmaken van Nederlandse kennis en kunde.

Ook zal het kabinet inzetten op samenwerking via het bedrijfsleven om zijn doelstellingen te behalen en de effectiviteit te vergroten. 

Partnerlanden

Verder wil het kabinet in de komende periode het aantal partnerlanden terugbrengen van 33 naar in elk geval minder dan 16. Daarmee wordt het Nederlandse ontwikkelingsbeleid minder versnipperd en effectiever.

Nadere uitwerking beleid

De precieze invulling van het beleid volgt in de officiële kabinetsreactie op het WRR-rapport en in een nadere uitwerking in de eerste helft van 2011.

Wel is zeker dat het 3D-programma (Defense, Diplomacy, Development) wordt voortgezet, de financiële ruimte voor het bieden van noodhulp ongewijzigd blijft en het beleid over begrotingssteun wordt herzien.