80 landen onderschrijven ‘The Hague Action Plan’

Ministers uit 80 landen hebben vandaag op de conferentie It’s Down 2 Earth, de internationale conferentie Landbouw, Voedselzekerheid en Klimaatverandering, het The Hague Action Plan onderschreven.

Staatssecretaris Bleker tijdens de persconferentie bij de internationale conferentie Landbouw, Voedselzekerheid en Klimaatverandering.

Staatssecretaris Bleker bij de persconferentie It's Down 2 Earth

Dit plan is de aanzet tot een wereldwijd klimaatvriendelijk landbouwbeleid en landen en organisaties hebben zich eraan verbonden. Nederland gaat de internationale kar trekken om ervoor te zorgen dat de afspraken op de agenda blijven.

Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is zeer tevreden met de resultaten: “Het is niet de zoveelste intentie; het is een opdracht die de ministers aan zichzelf hebben opgelegd.”

Klimaatvriendelijke landbouw

Hoe gaan we in 2050 9 miljard mensen voeden? Hoe zorgen we ervoor dat landbouw de gevolgen van klimaatverandering tegengaat? Over onder andere deze vragen staken ministers en vertegenwoordigers uit 80 landen, internationale organisaties en bedrijven uit de hele wereld de hoofden bij elkaar. Bleker: “Ik zal er zelf voor zorgen dat klimaatvriendelijke landbouw die meer mensen kan voeden op de agenda blijft. Ik ga de resultaten van deze conferentie zelf in Mexico presenteren op de klimaatconferentie.” In 2012 is de vervolgconferentie in Vietnam.

Kennis delen

Het The Hague Action Plan  beschrijft de uitgangspunten die tot de verbetering moeten leiden, zoals onderwijs, onderzoek en kennis delen, investeren in landbouwmethoden en technieken en verbetering van de handel. Financiering van de landbouw speelt een belangrijke rol. Het actieplan bevat een flinke lijst met acties die landen en organisaties ondernemen voor het stimuleren van landbouw waardoor meer mensen gevoed kunnen worden en minder CO2 uitstoot. Op deze conferentie is dan ook afgesproken dat het niet bij deze conferentie blijft, maar dat het commitment en de acties die de landen hebben uitgesproken uitgevoerd en aangevuld worden.

Voedselzekerheid

Landbouw heeft enkele decennia in veel landen en bij (internationale) organisaties niet op de agenda gestaan als een vitaal onderdeel van de economie of als basis voor de voedselzekerheid. Pas de laatste jaren is ook bekend dat de landbouw een kans biedt voor het verminderen van de gevolgen van de klimaatverandering. Er zijn wereldwijd zo’n 2,2 miljard boeren. Die moeten in de 2050 9 miljard mensen gaan voeden. En dat in een tijd waar klimaatverandering de landbouw hard treft en er bossen worden gekapt voor landbouwgrond.

Talloze oplossingen

In veel landen heeft het gebrek aan aandacht voor de landbouw geleid tot lage opbrengsten, gebrek aan kennis, minder investeringen en daarmee het economisch achterblijven van het platteland. Honger en armoede komen veel voor op het platteland van veel ontwikkelingslanden. Om zowel de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden en klimaatverandering tegen te gaan, zien de 80 landen een scala aan mogelijke oplossingen. Die variëren van het verbeteren van grond, het veredelen van planten, verhogen van de productie, het verbeteren van de verwerking en het vervoer van de oogst. Ook het verminderen van zoetwatergebruik voor de landbouw en het organiseren van boerencollectieven om bijvoorbeeld financiering voor investeringen te krijgen, zijn onderdeel van de oplossingen. De bestaande hoeveelheid landbouwgrond is voldoende, mits die intensiever wordt gebruikt. Tijdens de conferentie zijn er talloze goede voorbeelden genoemd die gemakkelijk navolging kunnen krijgen. Soms direct, soms aangepast aan de lokale situatie en gebruiken.

Kenia als voorbeeld

Voor de financiering van de verbeteringen dragen de 80 landen verschillende mogelijkheden aan. Diverse Afrikaanse landen hebben beloofd hun budget voor de landbouw op 10% te stellen. Financiële instellingen moeten hun diensten ook richten op kleine en middelgrote boerenbedrijven. Emissierechten kunnen wellicht ook ingezet worden als verbeterde landbouwpraktijken uitgevoerd worden die meer CO2 vastleggen. Het project van de Wereldbank in Kenia gaat als een voorbeeld dienen.

Handtekening

Tijdens de conferentie in Den Haag hebben de Wereldbank, de Rockefeller Foundation en het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie hun handtekening gezet onder concrete landbouwprojecten. Het gaat totaal om zo’n 2 miljoen euro. Het zal niet bij deze projecten blijven; de ruim 800 deelnemers uit verschillende landen, organisaties en bedrijfsleven hebben voldoende contacten opgebouwd om initiatieven te ondersteunen en acties te ondernemen.

Na ‘Den Haag’ staat de landbouw op de agenda van de verschillende landen, internationale organisaties zoals de Wereldbank en wereldfora, zoals de klimaatconferentie in Cancun, Mexico, in december. Staatssecretaris Bleker zal daar - als voorzitter van deze conferentie - het ‘The Hague Action Plan’ presenteren.