Video: actieplan voor klimaat- en voedselprobleem
Een concreet actieplan om de landbouw te verbeteren en het klimaatprobleem en het wereldvoedselprobleem op te lossen. Dat is het doel van de internationale conferentie Landbouw, Voedselzekerheid en Klimaatverandering die van 31 oktober tot 5 november gehouden wordt in Den Haag.
Henk Bleker, staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, opende de conferentie. Andere sprekers waren Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Zijne Koninklijke Hoogheid de Prince of Wales. Op donderdag 4 november spreken Zijne Koninklijke Hoogheid Prinses Maxima en oud voorzitter van de Verenigde Naties Kofi Annan. De ministers van verschillende landen gaan die dag ook met elkaar om de tafel voor de slotverklaring.
Landbouw als oplossing
De wereld staat voor grote uitdagingen. Hoe voeden we in 2050 negen miljard mensen? En hoe zorgen we ervoor dat we de aarde leefbaar houden en klimaatverandering tegengaan? Landbouw kan een wezenlijke bijdrage leveren aan het oplossen van beide vraagstukken.
Dankzij nieuwe technieken produceren boeren nu al méér voedsel per hectare. Ook helpt slimmer grondgebruik bij het tegengaan van erosie, opvang van water of droogtebestrijding. Verder kunnen gewassen CO2 opvangen en kunnen duurzamere landbouwmethodes de uitstoot van broeikasgassen tegen gaan.
Concrete stappen
Volgens staatssecretaris Henk Bleker is het de hoogste tijd om in actie te komen. Bleker: "We kunnen niet meer op onze lauweren rusten. We kennen de problemen, we kennen de oplossingen. Nu moeten we iets gaan doen. Its down to earth now." Aan het einde van de internationale conferentie moet er daarom een 'roadmap for action' liggen met concrete acties om de landbouw te verbeteren, de wereldbevolking te voeden en klimaatverandering tegen te gaan.
Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie organiseert de conferentie samen met de Wereldbank, de FAO en de overheden van Noorwegen, Ethiopië, Nieuw-Zeeland, Mexico en Vietnam. Bij de conferentie zijn vertegenwoordigers van 80 landen aanwezig. Ook niet-gouvernementele organisaties, wetenschappers en bedrijven zijn aanwezig en kunnen concrete afspraken maken over projecten die duurzame landbouw stimuleren.