Kabinet wil veilige en toegankelijke telecom

Het kabinet wil veilige en toegankelijke telecomvoorzieningen voor de consument. Mensen met een fysieke beperking moeten beter toegang krijgen.

De ministerraad heeft hiervoor op voorstel van minister Van der Hoeven (EZ) ingestemd met een wijziging van de Telecommunicatiewet.

Voorzieningen voor doven

Het wetsvoorstel regelt dat er voor doven een beeld- en tekstbemiddelingsdienst komt waarbij zij via gebarentaal, een gebarentolk of via een teksttelefoon met anderen kunnen communiceren. Via deze diensten kunnen doven hun zaken met de bank en de overheid afhandelen.

Toegankelijk internet

Internetproviders worden verplicht bekend te maken als zij bepaalde internetdiensten beperken. De overheid kan kwaliteitseisen aan providers stellen als bepaalde diensten in gevaar komen. Daarmee wil het kabinet de toegang tot internet waarborgen.

Veilig internet

Het voorstel bevat een aantal maatregelen om persoonsgegevens beter te beschermen. Zo moeten providers melden wanneer persoonlijke gegevens van klanten op straat komen te liggen.

Ook moeten internetbedrijven consumenten goed informeren wanneer 'cookies' worden geplaatst en hiervoor toestemming krijgen. De toestemming van de gebruiker kan blijken uit de instellingen in zijn internetprogramma.

Bevoegdheden Opta

Om de concurrentie op de telecommarkt zeker te stellen, worden de bevoegdheden van de OPTA uitgebreid. OPTA kan netwerken en diensten splitsen wanneer er hardnekkige concurrentieproblemen zijn.

Het wetsvoorstel wordt voor advies aan de Raad van State gestuurd en moet eind mei 2011 in werking treden.

Internetconsultatie

Mensen konden tot 28 mei 2010 op internet reageren op het wetsvoorstel. In totaal kwamen 142 reacties binnen, waarvan 136 reacties via de internetconsultatie. De meeste reacties kwamen binnen over het onderwerp netneutraliteit. Ruim dertig reacties gingen over cookies. Ook waren er reacties over bijvoorbeeld frequenties, consumentenbescherming en breedband.

Het verslag over deze consultatie en andere openbare informatie over dit wetsvoorstel staan op de website internetconsultatie.nl.