Veilige, open en toegankelijke telecomvoorzieningen
De ministerraad heeft op voorstel van minister Van der Hoeven van Economische Zaken ingestemd met een wijziging van de Telecommunicatiewet waarmee veilige, open en toegankelijke telecomvoorzieningen voor de consument worden gerealiseerd.
Zo krijgen mensen met een fysieke beperking beter toegang tot telecomvoorzieningen. Voor doven komt er bijvoorbeeld een beeld- en tekstbemiddelingsdienst waarbij zij via gebarentaal, een gebarentolk of via een teksttelefoon met anderen kunnen communiceren. Via deze diensten kunnen doven hun zaken met bank of overheid afhandelen. Nederland gaat met deze maatregelen meer in de pas lopen met andere vooruitstrevende lidstaten van de Europese Unie.
Een vrij toegankelijk internet is cruciaal voor een informatiesamenleving. Daarom worden internetproviders door middel van de gewijzigde Telecommunicatiewet verplicht bekend te maken als zij bepaalde internetdiensten beperken. Hierdoor kan de consument te allen tijde weten dat diensten eventueel worden beperkt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als providers een enorme toename van het internetverkeer moeten managen. Er kunnen ook andere, bijvoorbeeld commerciële, motieven zijn voor de beperking. Mochten bepaalde diensten in gevaar komen en daarmee de openheid en toegankelijkheid van het internet, dan kan de overheid kwaliteitseisen aan de providers stellen om de toegang tot internet te waarborgen.
Een betrouwbaar en dus veilig internet is van groot belang. Daarom bevat het wetsvoorstel een aantal maatregelen om de bescherming van persoonsgegevens te versterken. Zo komt er een meldplicht voor de telecomsector waardoor providers moeten melden wanneer persoonlijke gegevens van klanten op straat komen te liggen. Internetbedrijven worden verder verplicht om de consument te informeren wanneer 'cookies' - kleine bestandjes die op je computer worden gezet, bijvoorbeeld om je surfgedrag te registreren - worden geplaatst.
Daarnaast moeten de internetbedrijven toestemming hebben verkregen voor het plaatsen van de cookie. Deze bepaling is zo uitgewerkt dat als het internetbedrijf de gebruiker goed heeft geïnformeerd, de toestemming van de gebruiker kan blijken uit de instellingen van het programma waarmee de gebruiker het internet op gaat. Hiermee is een en ander werkbaar voor internetbedrijven, maar wordt recht gedaan aan het goed informeren van de consument over zijn privacy.
Daarnaast worden via het wetsvoorstel ook de bevoegdheden van bijvoorbeeld de OPTA uitgebreid om de concurrentie op de telecommarkt zeker te stellen. OPTA kan netwerken en diensten splitsen als een soort noodmaatregel wanneer sprake blijkt van hardnekkige concurrentieproblemen.
Daarnaast wordt door het wetsvoorstel ook de bescherming van de consument versterkt. Er wordt onder meer gewerkt aan een verbetering van de tariefinformatie bij telefoonabonnementen zodat dit voor de consument inzichtelijker wordt en beter te vergelijken.
Het wetsvoorstel vloeit voort uit een aantal gewijzigde Europese richtlijnen en moet volgens Europees recht voor eind mei 2011 in Nederlands recht zijn omgezet. De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.