Van der Hoeven: Goed bestuur vereist onderling vertrouwen

De sleutels voor het versterken van onze economie en maatschappij zijn onderling vertrouwen, organisatie en samenwerking. Overheid en bedrijfsleven dragen samen verantwoordelijkheid.

Dat zei minister Van der Hoeven (EZ) op woensdag 16 juni 2010 tijdens het congres ‘Goed bestuur op de grens publiek privaat’ in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

‘Nieuwe polder’

Van der Hoeven nam eerder al het initiatief voor een serie brede bijeenkomsten over onder meer ‘ondernemen en ethiek’ en ‘economie en moraliteit.’ De minister wees erop dat normen, waarden, vraagstukken en uitdagingen door de tijd voortdurend veranderen. Eén ding blijft in de ogen van Van der Hoeven echter hetzelfde: ‘Het gedrag, het handelen van mensen en organisaties bepaalt ons vermogen om grote economische en maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Vertrouwen, openheid en samenwerking, daar gaat het om. Noem het de nieuwe polder. Samenwerking tussen publiek en privaat vraagt om een heldere rolverdeling tussen betrokken partijen. Voor goed bestuur is onderling vertrouwen nodig. Onderling vertrouwen dat niet wordt beschaamd. Dat geldt voor goed overheidsbestuur. Dat geldt voor goed ondernemingsbestuur. En het geldt voor goed bestuur op de grens tussen publiek en privaat.’

Tijdens het congres werd een aantal concrete voorbeelden behandeld zoals de Zuidas Amsterdam, de Tweede Maasvlakte, Innovatie en Zorg.