Minister Verburg van LNV trekt half miljoen uit voor onderzoek vleesvervanging

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) trekt bijna een half miljoen euro uit voor onderzoek naar alternatieven voor consumptievlees. Dat heeft ze vandaag gezegd bij de opening van de Horecava, de jaarlijkse vakbeurs voor de Horeca. Daar heeft ze ook een onderzoek aangekondigd naar de relatie tussen maaltijden en medicijngebruik in zorginstellingen.

Op de Horecava worden jaarlijks de nieuwste trends in de horeca getoond. Een van de producten is de gehaktbal van vleesproducent VION, die voor 20% uit plantaardige vezels bestaat, maar toch hetzelfde smaakt als een 100%-vleesgehaktbal. VION werkt hierbij samen met het bedrijf Meatless uit Goes, dat vleesvervangende vezels maakt.

Vleesinnovatie

Minister Verburg ziet deze gehaktbal als belangrijke innovatie op het gebied van vleesvervangers. Daarom deelt zij op de Horecava aan negen ondernemers in totaal een half miljoen euro onderzoeksgeld uit voor soortgelijke projecten. Voorbeelden zijn: de winning van eiwit uit bietenblad, 'Planktonburgers' met eiwit uit algen, 'Mc BUGS' met eiwit uit insecten, visvoer waar het vismeel vervangen wordt door eiwit uit insecten en de Vegetarische Slager, die plantaardige eiwitconsumptie stimuleert en plantaardige gerechten promoot.

Onderzoek en innovatie naar alternatieven voor dierlijke eiwitten maakt onderdeel uit van het beleid op het gebied van duurzaam voedsel. In juni 2009 heeft minister Verburg de nota Duurzaam Voedsel naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze wordt op 20 januari door de Kamer behandeld.

Maaltijd en gezondheid

Een ander element in de nota Duurzaam Voedsel vormt het vergroten van het aanbod duurzaam eten en drinken in kantines, bedrijfsrestaurants en bij maaltijden van zorginstellingen. Bij dit laatste wordt dit voorjaar een extra dimensie onderzocht: in hoeverre kan een lekkere en gezonde maaltijd in een goede ambiance zorgen voor een verbetering van de fysieke gesteldheid en een positievere beleving van de maaltijd bij ouderen en welke financiële voordelen levert deze extra aandacht voor de maaltijd een zorginstelling op? Het ministerie van LNV financiert dit onderzoek, dat samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is opgezet in zorginstellingen in Noord-Brabant en waaraan ruim 100 cliënten zullen meewerken. Er wordt gewerkt met twee verschillende groepen cliënten waarbij in de ene situatie aandacht wordt geschonken aan de ambiance en een tweede groep cliënten waarbij zoveel mogelijk gebruik gaat worden gemaakt van biologische producten.

De resultaten van de proef worden bekend gemaakt in september tijdens de Week van de Smaak in Den Bosch, dat in 2010 hoofdstad is van de Week van de Smaak. Tijdens de Horecava zal Den Bosch het stokje overnemen van Amsterdam, dat in 2009 die titel droeg.

Naast persberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.