Unieke samenwerking in Dronten
Arnold Moerkamp, plaatsvervangend Directeur-Generaal Curatieve Zorg, verrichtte namens minister Klink op 18 november 2009 de openingshandeling van de polikliniek Dronten.
Dames en heren,
Graag sluit ik straks het laatste puzzelstukje aan om de officiële opening van de polikliniek Dronten te voltooien.
U zei het al. Het was een heel gepuzzel om deze polikliniek tot stand te brengen. Het initiatief lag bij de huisartsengroep Dronten, die ziekenhuiszorg dichter bij wilde brengen bij de mensen uit Dronten, maar ook Swifterband en Biddinghuizen.
Het is een bijzondere polikliniek geworden, want een samenwerkingsverband tussen twee ziekenhuizen. Ziekenhuizen die in principe elkaars concurrenten zijn in de Noordoostpolder. Het heeft daardoor allemaal wat langer geduurd, voordat de polikliniek een feit was.
Maar beter één goed functionerende polikliniek dan twee door verschillende ziekenhuizen bestierde poli. Daarvoor is de regio Dronten gewoon niet groot genoeg. U heeft in elk geval wel uw verantwoordelijkheid genomen en het belang van de patiënt voor ogen gehouden.
Wat we nu uiteindelijk zien is een tamelijk unieke samenwerking tussen MC Lelystad, St Jansdal uit Harderwijk én de huisartsen van Dronten. Met alle drie de partijen een belang in een BV die het mogelijk maakt dat de inwoners van Dronten en omgeving dicht bij huis terecht kunnen voor een aanzienlijk deel van de ziekenhuiszorg, zoals röntgenfoto’s, laboratoriumonderzoek en spreekuren van verschillende medisch specialisten.
Het is een heel doelmatige oplossing. Twee ziekenhuizen houden polikliniek in hetzelfde gebouw waardoor de kosten kunnen worden gedeeld. Er zijn afspraken gemaakt de verdeling van de spreekuren, maar de patiënten zijn vrij om te kiezen bij welke medisch specialist zij zich willen laten behandelen.
De polikliniek Dronten is een typisch voorbeeld van een manier waarop behandeling dichter bij de patiënt komt. Ik ben daar een groot voorstander van.
Het is een manier om de schotten tussen de eerste en de tweede lijn te verlagen. Samenhangende zorg is immers meer dan genezen alleen. De zorg moet dicht bij de mensen staan. Mensen staan centraal. Niet de instellingen.
En uit de eerste peilingen blijkt dat de patiënten het erg waarderen. Zo las ik dat de bezoekers de polikliniek het rapportcijfer 8,3 hebben toegekend. Geen ziekenhuisgevoel. Veel vriendelijkheid. Het is gewoon een mooie en toegankelijke locatie hier aan Het Zwarte Water. Een functioneel gebouw, waar behalve de nodige medische zorg ook geregeld kunstexposities zijn.
De samenwerking tussen ziekenhuizen en huisartsen hier in Dronten lijkt me een prima initiatief. Deze in jargon ‘transmurale’ of anderhalve lijnszorg, heeft zeker toekomst. Gedeelde verantwoordelijkheid van zowel de eerste als de tweede lijn. Een dergelijke aanpak past natuurlijk ook heel goed in het organiseren van ketenzorg voor chronisch zieken.
En dat is hard nodig. Het aantal chronisch zieken neemt de komende jaren sterk toe. De zorgsector moet dus zodanig worden ingericht dat deze onvermijdelijke ontwikkeling de kwaliteit, de toegankelijkheid en betaalbaarheid niet in gevaar brengt. De gemeenschappelijke polikliniek in Dronten is hier een mooi voorbeeld van.
En in plaats van dat duizenden mensen uit Dronten en omgeving in de auto stappen om naar Lelystad of Harderwijk te rijden, komen nu de specialisten naar Dronten. Nog goed voor het milieu ook, zou ik willen zeggen.
Dank u wel!
En dan leg ik nu het ontbrekende puzzelstuk, het sluitstuk, waarmee deze polikliniek officieel is geopend.