Bussemaker ontvangt oorlogsdagboek Klaartje
Staatssecretaris Bussemaker heeft vandaag in Amsterdam het oorlogsdagboek van de joodse vrouw Klaartje de Zwarte-Walvisch in ontvangst genomen.
Bussemaker, verantwoordelijk voor het programma Erfgoed van de Oorlog , toonde daarbij een kort fragment van een trouwfilm waarin een glimp van Klaartje te zien is. De staatssecretaris onderstreepte het belang van het behoud van ons ‘oorlogserfgoed’ en kondigde aan dat in dat kader momenteel ongeveer 2100 dagboeken uit de bezettingstijd worden gedigitaliseerd. Doel hiervan is behoud van de dagboeken en beschikbaarstelling voor een breed publiek.
Het dagboek van de destijds 32-jarige Klaartje werd ontdekt tijdens het vooronderzoek voor de tv-serie De Oorlog van de NPS. Ze beschrijft uitvoerig en in bijzonder felle bewoordingen hoe ze na haar arrestatie in maart 1943 via kamp Vught uiteindelijk in Westerbork terecht kwam. Van daar is ze naar Sobibor gedeporteerd waar ze in juli 1943 in de gaskamer is omgekomen.
Dagboeken van mensen die de concentratiekampen van binnenuit beschrijven zijn bijzonder schaars. Dat zo’n geschrift nu nog wordt gevonden is zeer uitzonderlijk. ‘Zeker in dit geval,’ aldus Ad van Liempt, de eindredacteur van de serie De Oorlog. ‘Je zou kunnen zeggen dat Klaartje de Zwarte begint te schrijven, waar Anne Frank moest ophouden: bij haar arrestatie. En de manier waarop ze verslag doet is af en toe letterlijk adembenemend.’
In deel 5 van de serie De Oorlog (uitzending 22 november) worden enkele fragmenten uit het dagboek van Klaartje geciteerd.