Van der Laan ontvangt rapport over kansenzones

Andere steden kunnen hun voordeel doen met de wijze lessen uit Rotterdam. Dat zei minister Van der Laan op 14 oktober 2009 bij het in ontvangst nemen van het rapport ‘Doorzettingskracht in economische kansenzones’. Hij kreeg het rapport aangeboden door de Rotterdamse wethouder Schrijer (Sociale Zaken en Wijkeconomie) tijdens de conferentie ‘Kansrijk ondernemen in de krachtwijken’ in de Creative Factory in Rotterdam.

Kansenzones zijn door de gemeente aangewezen economisch zwakke gebieden, waar gunstige regelingen gelden voor ondernemers. Onder voorwaarden wordt hun investering verdubbeld. Rotterdam versterkt hiermee de wijkeconomie en daarmee de levendigheid en de leefbaarheid in die buurten.

Zelfvertrouwen

Een samenhangende aanpak is van belang om van de kansenzoneregeling een succes te maken. De straten moeten schoon, heel en veilig zijn. Ook is het belangrijk dat er al voldoende economische activiteit in de wijk is. Er moeten dus winkels zijn en niet alleen woonhuizen. De effecten van de regeling, zoals werkgelegenheid, zijn moeilijk te meten. Maar ‘intïutief zeg je: dit is het’. Zo reageerde Van der Laan, mede namens minister Van der Hoeven van EZ op het rapport. ‘De kansenzoneregeling past in de wijkaanpak’, aldus de minister, ‘het versterkt de wijkeconomie en geeft mensen zelfvertrouwen’.

Enthousiast

De kansenzoneregeling gold van 2005 tot 2009 in de wijken Feijenoord en Charlois en werd gefinancierd door het Rijk en de gemeente Rotterdam. Rotterdam was enthousiast over de regeling en startte in juni 2009 een vervolgregeling. Deze keert een lagere subsidie uit, veertig procent van de investering. Bovendien is de vervolgregeling eenvoudiger, waardoor de uitvoeringskosten lager zijn.