Ontvangstname rapport ‘Doorzettingskracht in economische kansenzones’
Toespraak minister Van der Laan bij het in ontvangst nemen van het adviesrapport 'doorzettingskracht in economische kansenzones', 14 oktober 2009 in Rotterdam
Dames en heren,
Hartelijk dank voor dit rapport over ondernemen in aandachtswijken. We staan hier in een voormalige graansilo en ik ben erg onder de indruk van dit gebouw. Het verbaast me dat architecten zo'n gebouw altijd comfortabel weten te maken. In Amsterdam - daar kom ik weer - staat ook zo'n graansilo. Daar zijn woningen in gekomen. Hier is er gekozen voor een werkfunctie. Het is van verschillende factoren afhankelijk welke keuze je maakt.
Rotterdam staat bekend als de stad van de mouwen opstropen. Van doeners en van werkers. Inmiddels heb ik 35 wijken bezocht. En tijdens die wijkbezoeken is 'werken' altijd één van de vijf pijlers. Staatssecretaris Frank Heemskerk van het ministerie van EZ is een paar keer meegeweest om te kijken hoe het gaat in de wijken. We maken stappen voorwaarts. Maar het kan beter, het is nog niet genoeg. Daarom is het goed dat we vandaag kunnen leren van de lessen uit Rotterdam. Die kunnen we dan naar de andere wijken 'exporteren'.
Tijdens één van mijn wijkbezoeken kwam ik in een wijk waar de AH verdwenen was. Daar hing echt een rouwstemming. De aanwezigheid van een AH staat symbool voor hoe het met de wijk gaat. We hebben een convenant gesloten waarin staat dat er in alle 40 wijken tenminste één AH moet zijn. Want de AH is goed bezig in de wijken. Ze zorgen voor een schone omgeving, voor leerwerkplaatsen voor kinderen en voor ontmoetingsplekken. Een mooi pakket. De AH speelt een belangrijke rol in de wijkenaanpak. Maar alle bedrijven zijn welkom!
Staatssecretaris Frank Heemskerk en minister Maria van der Hoeven van EZ hebben een hele gereedschapskist voor de wijkeconomie. Microfinanciering is één van die instrumenten. En bedrijveninvesteringszones. Pas tijdens mijn 20e wijkbezoek kwam ik er achter wat dat was. In een winkelcentrum had de gemeente een zone aangewezen waarin een meerderheid van de ondernemers investeert in de omgeving. Als zo'n bedrijveninvesteringszone érgens werkt, is het wel in een winkelcentrum. Want daar vallen de belangen van de ondernemers samen met die van de gemeente en de bewoners.
Rotterdam is koploper op het gebied van kansenzones. Want jullie zijn hier al in 2005 in Feijenoord en Charlois mee begonnen. Namens Frank Heemskerk en Maria van der Hoeven zal ik op dit rapport reageren. Het rapport is goed onderbouwd en jullie zijn op de goede weg. Maar voor een succesvolle kansenzoneregeling moet je wel voor een samenhangende aanpak kiezen. De straten moeten schoon, heel en veilig zijn. Ook moet er voldoende economische activiteit zijn. De effecten, zoals werkgelegenheid, zijn moeilijk te meten. Maar iedereen kan zien dat het zin heeft. Intuïtief zeg je: dit is het! De kansenzone past in de wijkenaanpak. Het geeft mensen zelfvertrouwen.
Dat zelfvertrouwen zag ik in de Arnhemse wijk Klarendal. Daar is een modekwartier ingericht waar jonge modeondernemers kunnen wonen en werken. Dit maakt de wijk cool en hip. En het creëert bedrijvigheid voor de bewoners.
Ook creativiteit geeft zelfvertrouwen. In Alkmaar is een voormalige keukenshowroom omgevormd tot broedplaats - zoiets als dit. Hier komen kunstenaars uit de wijde omgeving op af. Die bedrijvigheid is positief voor de wijk. Kunst geeft plezier en creëert ontmoeting. Het geeft zelfvertrouwen, want het wordt gezien als een cadeautje. Daardoor krijgen mensen het gevoel dat ze wat waard zijn. Het trekt creatieve bedrijven aan, maar bijvoorbeeld ook dat ICT-bedrijf. Dat zie je hier in de Maassilo ook.
Laatst was ik in de Haagse wijk Transvaal. Ook hier zetten veel, voornamelijk Hindoestaanse, ondernemers zich in voor de wijkeconomie. In de Paul Krugerlaan is het een soort Bollywoodachtige situatie. Als je zin hebt om iets te doen op dat gebied: ga naar de Paul Krugerlaan! De Haagse wethouders Kool en Norder hebben dit op de kaart gezet.
Tot slot kun je in de Zwaanshalsstraat in het Oude Noorden hier in Rotterdam alles vinden op het gebied van eten, koken en keukens. Vroeger was dit een buurt waar je nog niet dood gevonden wilde worden. Nu zou ik zeggen: ga hier naartoe!
Dames en heren,
Deze voorbeelden laten zien dat wijkeconomie de wijk leuker en sterker maakt. Dit rapport geeft wijze lessen. Doe uw voordeel met deze lessen uit Rotterdam!
Dank u wel.