Samen met gemeenten overlast terugdringen en dienstverlening verbeteren
Extra inspanningen om overlast en verloedering verder terug te dringen en een versnelling bij het verbeteren van de dienstverlening aan burgers. Dat zijn twee kernpunten in de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor 2010. Op beide terreinen wordt nauw samengewerkt met gemeenten. Juist deze tijd van onzekerheid vraagt om een overheid die als eenheid optreedt en zichtbare oplossingen biedt voor maatschappelijke problemen, schrijven minister Ter Horst en staatssecretaris Bijleveld.
Overlast
Ook al wordt Nederland veiliger, om de overlast en verloedering in de woonomgeving te bestrijden zijn extra maatregelen nodig. In 2010 en 2011 krijgen gemeenten ruim 150 miljoen euro om fysieke verloedering en sociale overlast tegen te gaan. Daarbij gaat het vooral om overlast door alcohol- en drugsgebruik en overlast door groepen jongeren. Deze gemeenten nemen extra maatregelen tegen overlast en doen in 2010 en 2011 mee aan de landelijke schoonmaakdag. Voor eind 2011 komen er 500 extra wijkagenten bij, waarvan er eind 2010 al 375 aan de slag zullen zijn. De wet ‘Maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast’ treedt waarschijnlijk in 2010 in werking, waardoor gemeenten onder andere groeps- en straatverboden aan overlastgevende jongeren en voetbalvandalen kunnen opleggen, gecombineerd met een meldingsplicht.
Ook om overlast door alcoholmisbruik tegen te gaan krijgen gemeenten verschillende nieuwe instrumenten met de aanpassing van de Drank- en Horecawet: ze moeten zelf toezicht houden op naleving van de leeftijdsgrenzen bij de verkoop van alcohol en burgemeesters
kunnen supermarkten tijdelijk geheel te verbieden om alcohol te verkopen, als de winkels meer dan drie keer per jaar zijn betrapt op de verkoop van alcohol aan jongeren. Gemeenten mogen bij wijze van experiment de leeftijdsgrens voor alcohol van 16 naar 18 jaar verhogen. Na evaluatie van het experiment wordt besloten of de verhoging landelijk wordt ingevoerd.
De politie kan betere prestaties leveren door samenwerking tussen de regionale politiekorpsen. Veel bedrijfsvoeringstaken worden op landelijk niveau gebundeld. Meer blauw op straat, minder achter het bureau, is het motto. Het aantal agenten neemt de komende
jaren verder toe.
Dienstverlening
In 2010 kunnen burgers steeds meer diensten digitaal afnemen. Ook hoeven burgers niet steeds opnieuw hun persoonlijke gegevens aan de overheid op te geven. Meer overheden krijgen toegang tot het handelsregister, waardoor digitaal beschikbare gegevens van bedrijven kunnen worden geraadpleegd en hergebruikt. Dat bespaart de gang naar de Kamer van Koophandel, is snel en voorkomt dat dezelfde gegevens steeds weer aan bedrijven worden gevraagd. De 10 meest in het oog springende knelpunten op het gebied van administratieve lasten worden versneld aangepakt. Niet in 2011 maar in 2010 moeten alle knelpunten zijn opgelost. De vermindering van administratieve lasten voor burgers verloopt volgens schema, maar in deze periode van economische tegenspoed wordt extra geïnvesteerd om de administratieve belemmeringen en kosten versneld weg te nemen. Voorbeelden zijn vereenvoudigde aanvraag bijstand en automatische kwijtschelding van lokale lasten.
Ook komen er in 2010 verdere verbeteringen aan ter vermindering van de administratieve lasten van gemeenten, professionals en overheden onderling.