Rouvoet: 'Opvoeden kun je leren'

‘Je kunt niet alles weten over opvoeden. Het is heel gewoon er vragen over te stellen. En of je het antwoord nou in een tijdschrift vindt, in een tv-programma, er met de buurvrouw over praat of met een professional in het Centrum voor Jeugd en Gezin. Dat maakt niet uit. Opvoeden kunnen we leren’. Dat zei minister Rouvoet op de Dag van het Gezin tijdens een ontbijt met kinderen van groep 7 en 8 van de openbare basisschool uit Delft, ouders en leerkrachten.

Hallo jongens en meisjes, beste ouders, leerkrachten en schooldirectie,

Het is vandaag Internationale Dag van het Gezin. En dat vieren we nu voor de tweede keer. Toen ik minister voor Jeugd en Gezin werd heb ik ervoor gezorgd dat we nu elk jaar Dag van het Gezin vieren. Net als een aantal landen om ons heen. Natuurlijk is het elke dag, Dag van het gezin. Maar vandaag een beetje extra.

Daarom namen 10 gezinnen een camera mee naar huis en filmden wat zij onder de opvoeding verstaan. Daarvoor beste ouders en kinderen, wil ik jullie bedanken.
Jullie openheid, daarvoor heb ik veel bewondering. Want het lijkt me wel griezelig zo’n camera meenemen en hier je filmpjes laten zien. Helemaal als je straks ook op internet terug te vinden bent. Ik vind dat dapper, want veel mensen práten zelfs niet over opvoeding. Laat staan dat ze zich laten filmen. Maar wees gerust, we hebben dat netjes gedaan.

We hebben jullie camera’s meegegeven omdat mensen vaak vragen hebben over opvoeden. Opvoeden is één van de leukste en belangrijkste taken van ouders. En het is heel gewoon dat je iets niet weet. Dat mag je ook best zeggen. Je kunt elkaar daar vragen over stellen, tijdschriften lezen, tv- programma’s bekijken. Denk maar aan hoe populair tv-programma’s, zoals ‘Schatjes’ of ‘De opvoedpolitie’ zijn. Maar ook op hyves chatten ouders over opvoeden.

Dat is heel belangrijk want alles wat jij als kind doet is van invloed op hoe je opgroeit. Daar sta je niet bij stil en zo hoort het ook. Je moet zonder zorgen kunnen opgroeien. Het zijn je ouders die in de gaten houden of het allemaal goed gaat.
Denk maar eens aan jouw hersenen. Die blijven zich ontwikkelen tot je 25 bent. En ouders weten dat breezers je hersenen beschadigen. Als je straks naar de middelbare school gaat en alcohol ontdekt, dan hebben je ouders daar wel vragen over. De antwoorden kunnen ze niet uit een boekje halen. Ze bepalen dat op gevoel en dat is niet makkelijk. Ervaringen van andere vaders en moeders zijn dan heel nuttig. Ik ben van mening dat we van elkaar kunnen ze leren.

Twee wetenschappers, René Diekstra en Melanie de Ruiter vroegen 2.200 Nederlanders naar hun opvattingen. En daaruit bleek dat iets méér dan de helft van de mensen vond dat je opvoeden kunt leren. En iets mínder dan de helft dat je opvoeden vooral op gevoel doet. Het viel de onderzoekers op dat mensen daarbij heel benieuwd waren naar de antwoorden van andere mensen.

Jeugd en Gezin organiseert daarom het opvoeddebat. Zodat volwassenen de mogelijkheid krijgen om te praten over opvoeding, om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen als zij daar behoefte aan hebben. Maar of ze daar nou tijdschriften of tv-programma’s voor gebruiken, met de buurvrouw praten of een professional. Dat maakt natuurlijk niet uit.
Jullie filmpjes leveren in ieder geval een goede bijdrage aan het opvoeddebat. Want ik ben van mening dat we van elkaar kunnen leren. Dat je opvoeden kunt leren.