Rouvoet deelt lintjes uit
Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: de lintjesregen. Ook dit jaar kregen enkele Nederlanders met bijzondere verdiensten een koninklijke onderscheiding opgespeld.
Mevrouw Ronnes
Mevrouw Ronnes zet zich als jeugdbeschermer en gezinsvoogd in voor gezinnen met meerdere problemen. Met haar eigen netwerk is ze erin geslaagd vrijwilligersverenigingen bij elkaar te krijgen. Uitgangspunt: samenhangende ondersteuning, of het nu voor buurtkinderen, een Chileense asielzoeker of een Turkse jongen is. Mevrouw Ronnes heeft zich voor zeer veel zaken ingezet: een Afrika-manifestatie voor de kerk, een ontmoetingsdag voor zieke en eenzame mensen, inzet voor het Rode Kruis, slachtofferhulp, stichting Lundazi adoptieplan. En dan zijn er nog haar taken als burgemeestersvrouw. Bijvoorbeeld bij een diamanten bruiloft. Maar ook als er mensen geholpen moeten worden na een cafébrand. Mevrouw Ronnes is er altijd als vanzelfsprekend bij aanwezig.
De minister overhandigde haar namens de koningin de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer Zoutendijk
Zelfs de vrouw van de heer Zoutendijk weet niet waar hij allemaal mee bezig is. Maar het staat wel altijd vast dat het om hulp voor de medemens gaat. Dat begon als manager zorg en kwaliteit bij De Ark, waar hij werkte een aan meer vraaggerichte hulpverlening voor jongeren. Daarna was Zoutendijk directeur van het Regionaal Bureau Leerplicht, waar prompt de dreiging van opheffing verdween. En ten slotte is hij directeur van het Sint Laurensinstituut in Rotterdam geworden, een charitatief vermogensfonds voor welzijn en zorg voor jongeren en ouderen. Ondanks al dat werk en die enorme inzet deed Zoutendijk al die jaren ook nog vrijwilligerswerk, vooral voor jongeren.
De minister overhandigde hem namens de koningin de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Het echtpaar Van Bebber
De heer en mevrouw Van Bebber krijgen beiden een lintje. Ze hebben in de loop van de jaren tientallen kinderen opgevangen, soms voor een paar maanden en soms voor meer dan tien jaar. Kinderen die thuis even niet meer die veilige haven vonden die bij het opgroeien zo belangrijk is. Maar er was meer. Want als mede-oprichters van het Landelijk Meldpunt Pleegouders is de aandacht voor de opvang toegenomen en de rechtspositie verbeterd. Zelfs nu, nadat ze wat gas teruggenomen hebben, kunnen pleegkinderen en adoptiegezinnen nog altijd met hun problemen bij hen terecht.
De minister overhandigde hen beiden namens de koningin de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.