Regionale ambassadeurs pakken regeldruk versneld aan

administratief-lasten.jpg

Staatssecretaris Bijleveld heeft namens het kabinet zeven regionale ambassadeurs aangesteld om de regeldruk bij gemeenten versneld aan te pakken. Dit is een gezamenlijk initiatief van staatssecretaris Bijleveld, haar collega’s Heemskerk van Economische Zaken, De Jager van Financiën en de VNG. De ambassadeurs gaan gemeenten helpen de regeldruk voor burgers en bedrijven te verminderen en de dienstverlening te verbeteren.

Dit heeft de staatssecretaris Bijleveld vandaag bekend gemaakt op de conferentie ‘Verlichting van Regeldruk voor Burgers; de weg naar betere dienstverlening. Burgemeester Wolfsen van Utrecht is voorzitter van deze groep regionale ambassadeurs. Andere ambassadeurs zijn de burgemeesters Koetje (Twenterand), Gebben (Renkum) en Poppe-de Looff (Zundert). Daarnaast treden nog 3 wethouders op als ambassadeur. Dit zijn mevrouw Van Dam (Alkmaar), de heer Van Domburg (Zoetermeer) en de heer Winants (Maastricht).

Ambassadeurs versneld aanpakken regeldruk

De regionale ambassadeurs gaan in hun regio gemeenten verder stimuleren om aan de slag te gaan met het verminderen van regeldruk en het verbeteren van de dienstverlening. Hiermee zetten zij het werk van de Taskforce Wallage voort. Zij brengen ontwikkelde instrumenten onder de aandacht en nemen actief deel aan regionele bijeenkomsten. Het Rijk en de VNG zullen de ambassadeurs ondersteunen.

Veel regelgeving die gemeenten belemmert bij het verminderen van de lokale administratieve lasten is weggenomen. Daardoor kan ook lokale regeldruk beter worden tegengegaan. Gemeenten gaan de administratieve lasten voor burgers én bedrijven met minimaal 25 procent verminderen en zijn samen met het Rijk aan de slag om de belangrijkste knelpunten voor burgers en bedrijven op te lossen. Hierover zijn eerder afspraken gemaakt in het Bestuursakkoord met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

De ministeries van Economische Zaken, Financiën en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bieden ondersteuning aan gemeenten die de lokale regeldruk willen aanpakken. Zo kunnen gemeenten hun regeldruk in kaart laten brengen en hulp krijgen bij het opstellen van een plan van aanpak. Op de website www.minderregelsmeerservice.nl vinden gemeenten instrumenten waarmee ze regeldruk kunnen verminderen.