Centrum voor Jeugd en Gezin op zijn plek in Den Bosch
'U heeft het slim aangepakt. U heeft een plek gevonden in een bestaand gezondheidscentrum en naast een brede school.' Dat zei minister Rouvoet toen hij de rode loper uitrolde voor buurtbewoners en het Centrum voor Jeugd en Gezin opende op 2 april 2009 in Den Bosch. Hij onderstreepte daarbij dat het niet om het gebouw gaat, maar om de ondersteuning die er huist. En dat heeft Den Bosch goed ingevuld. Hieronder volgt de volledige tekst van de toespraak.
Dames en heren, jongens en meisjes,
Ik richt mij eerst tot de aanwezige ouders en hun kinderen want voor u rolde ik net, samen met de wethouder, de rode loper uit. Dat deed ik met plezier want voor u is dit Centrum voor Jeugd en Gezin ook bedoeld. Het centrum is vraagbaak, luisterend oor en gesprekspartner. En dat is een prettig idee als er opvoed- of opgroeivragen zijn waar u zelf geen antwoord op heeft.
Met dit eerste Bossche Centrum voor Jeugd en Gezin zijn we weer een stap dichter bij het realiseren van de ambities die wij hebben gesteld: In 2011 zijn er in alle Nederlandse gemeenten Centra voor Jeugd en Gezin waar kinderen en ouders terecht kunnen met hun vragen of voor advies.
Ik mag wel zeggen dat ’s-Hertogenbosch mijn streven heel serieus neemt, want u heeft er tegen die tijd zelfs zes. Prima, want u kiest ervoor de wijk in te gaan om ondersteuning voor gezinnen, kinderen en jongeren toegankelijk en dichtbij beschikbaar te hebben.
Ik vind dat u samen voortvarend te werk bent gegaan, gemeente, professionals en organisaties. Eind vorig jaar besloot u dat er op 2 april een Centrum voor Jeugd en Gezin moest zijn. En vandaag, 2 april, is het dan zover.
En u heeft het slim aangepakt. U heeft een plek gevonden in een bestaand gezondheidscentrum waar nauwe samenwerking al gewoonte was, en zowat naast een brede school.
Het is een plek waar de buurt gewend is binnen te lopen. Waar de koffiekan op tafel staat, waar mensen naar toe komen, ook als ze geen afspraak hebben. En waar nu dan ook het bordje Centrum voor Jeugd en Gezin aan de deur hangt.
Maar het gaat natuurlijk niet alleen om een plek, om het gebouw, om zo’n bordje. Het gaat natuurlijk vooral om het ondersteuningsaanbod dat er huist.
Gelukkig zie ik die focus op het ondersteuningsaanbod, en niet op het gebouw, overal waar ik kom terug. In veruit de meeste gevallen sluiten gemeenten bij de huisvestingskeuze voor de Centra voor Jeugd en Gezin aan bij bestaande locaties, net als hier in Den Bosch. En àls ze kiezen voor nieuwbouw voor het Centrum voor Jeugd en Gezin, dan is dat vrijwel altijd omdat er een nieuwe brede school, een gezondheidscentrum of buurtcentrum werd gebouw. Gemeenten grijpen de kansen die er zijn.
Eind januari van dit jaar heb ik de colleges van burgemeesters en wethouders van de Nederlandse gemeenten een brief gestuurd. Die ging over de Centra voor Jeugd en Gezin en de verwachtingen die Nederlandse gezinnen ervan hebben. Daar wil ik ook hier nog even bij stil staan.
Mijn ministerie heeft 1100 Nederlanders laten ondervragen. Dat waren ouders met thuiswonende kinderen van 0 tot 23 jaar en jongeren tussen 13 en 23 jaar. En wat bleek?
Meer dan 90 procent van hen vindt het belangrijk dat Centra voor Jeugd en Gezin bijdragen aan betere samenwerking tussen instanties.
Meer dan 85 procent van hen verwacht dat je gewoon even kunt binnenlopen als je een vraag hebt én dat je direct advies krijgt.
En ouders en jongeren vinden dat professionals goed naar hen moeten luisteren, als ze met hun opvoed- en opgroeivragen een beroep doen op die professionals.
Dames en heren,
u hoort het, de verwachtingen zijn hooggespannen. Maar ze geven ook bevestiging voor uw harde werk. U kleurt het Centrum voor Jeugd en Gezin met uw inzet, uw zorg of advies. U kent de gezinnen en kinderen in de wijk en u staat klaar voor die gezinnen en kinderen als zij u nodig hebben. Dat deed u natuurlijk al, maar nu met elkaar vanuit het Centrum voor Jeugd en gezin.
Ik heb er alle vertrouwen in dat u die hoge verwachtingen van ouders en kinderen waarmaakt. Den Bosch heeft immers al veertien jaar ‘geoefend’ met de Opvoedwinkel, die nu opgaat in het Centrum voor Jeugd en Gezin.
Bovendien heeft uw Centrum voor Jeugd en Gezin een sterke verbinding met de scholen en met de Zorg- en Adviesteams rond die scholen. Dat we hier bij de opening van het Centrum voor Jeugd en Gezin te gast zijn in de brede school is tekenend voor die verbinding.
Het is precies wat we bedoelden toen we in het basismodel opnamen dat het Centrum voor Jeugd en Gezin een verbinding moet hebben met het onderwijs: de mensen van het Centrum voor Jeugd en Gezin trekken erop uit, actief, naar plaatsen waar veel kinderen en hun ouders komen. En door mee te doen in het Zorg- en Adviesteam kan vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin snel steun of hulp ingezet worden voor leerlingen die dat nodig hebben.
Nu kunt u de Bossche opvoed- en opgroeiondersteuning voor jeugd en gezinnen naar een hoger plan tillen. Door vraaggericht te werken en samenwerking te versterken. Tussen professionals onderling en met ouders en kinderen. Met dit Centrum voor Jeugd en Gezin moet dat wel lukken.
Ik heb begrepen dat u straks de Opvoedwinkel nog gaat omdopen. Daarom wens ik u nu heel veel succes en plezier.
Hartelijk dank voor uw aandacht.