Ondertekening van vijf SEI-projecten eilandgebied Curacao

Curaçao kan van start met nog eens vijf projecten in het kader van het Sociaal Economisch Initiatief. Daartoe zijn maandag 16 maart drie financieringsovereenkomsten getekend door gedeputeerde Davelaar van Sociale Ontwikkeling en Volksgezondheid. Het gaat om de door Nederland gefinancierde projecten: Buurtmonitorsysteem, Sociale Kaart en Buurtprofielen, gecombineerd in één project genaamd ‘Beleidsmonitoring Instrumenten’ van het Sociaal Kennis Centrum (SKC). Daarnaast worden twee projecten van stichting PSI-Skuchami getekend: de eerste fase van het project ‘Ruman Mayó’ en ‘Psychosociale Rehabilitatie’. Het doel van het Sociaal Economisch Initiatief is een verbeterde financieel-economische situatie bij aanvang van de nieuwe staatkundige rol van Curaçao binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Met de ondertekeningen is een bedrag van in totaal circa 600.000 gulden gemoeid.

Het Buurtmonitorsysteem is ontwikkeld om alle gegevens, die het Sociaal Kennis Centrum via de Buurtmonitor verzameld heeft op een handzame en gebruikersvriendelijke manier aan te bieden aan wijkorganisaties en burgers. Het gaat om gegevens over de fysieke staat van de wijken maar bijvoorbeeld ook het veiligheidsgevoel van de inwoners en de activiteiten die men in de wijk onderneemt. Elk jaar worden 15 wijken onderzocht. Het Buurtmonitorsysteem helpt de gegevens op een inzichtelijke wijze te bespreken met bewoners, zodat hieruit gerichte acties kunnen volgen. In de Sociale Kaart worden de belangrijkste gegevens van instellingen en diensten in het sociale domein opgeslagen. Het gaat dan bijvoorbeeld om zorginstellingen en organisaties die actief zijn in de wijken. Achterliggende gedachte is dat bewoners en uitvoerders met deze kaart in de hand elkaar sneller vinden en dat hiermee de samenwerking op alle niveau’s gestimuleerd wordt. Het ligt in de bedoeling om ook een digitale variant van de kaart uit te geven.

In het project ‘Buurtprofielen’ wordt de ontwikkeling en de stand van zaken in 65 Curaçaose wijken opgetekend. Het is een ‘verhaal achter de cijfers’ dat inspeelt op markante zaken zoals het wijkniveau, de sleutelpersonen in de wijk, belangrijke faciliteiten alsook de ontstaansgeschiedenis van elk gebied. Het Sociaal Kennis Centrum ontwikkelt het Buurtprofiel, terwijl de wijkorganisaties voor de updates zorgen. In de eerste fase van het project Ruman Mayó gaat het om het realiseren van een adequate ketenzorg voor kansarme jongeren, door uitbreiding van de uitvoeringscapaciteit, een verbeterde afstemming van activiteiten door de betrokken organisaties, en een verbetering van de effectiviteit van mentorprogramma’s door methodiekontwikkeling. Hiermee wordt bereikt dat minder kansarme jongeren die nu tussen de wal en het schip vallen, een adequaat mentor programma krijgen.

De eerste fase van ‘Psychosociale Rehabilitatie’ is een traject waarbij de haalbaarheid onderzocht wordt van een clubhuis voor mensen met een psychosociale en of drugsproblemen die nu dikwijls als lastig worden ervaren in de wijken Punda en Otrobanda. Een belangrijk sluitstuk van de rehabilitatie is dat de cliënten, nadat ze de nodige werkervaring hebben opgedaan in het clubhuis, een doorstroombaan krijgen. Hierdoor worden ze in staat gesteld om zo goed mogelijk in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Ook dit project staat onder verantwoordelijkheid van PSI-Skuchami. Gedeputeerde Davelaar ondertekent overigens maandag 23 maart bij het Wit Gele Kruis ook een financieringsovereenkomst voor het project ‘Activiteitencentra voor Ouderen’, waarbij de activering en maatschappelijke participatie van ouderen centraal staat.