Groen licht voor zeven projecten Eilandgebied Curaçao

Curaçao

Curaçao maakt een inhaalslag met de uitvoering van projecten in het kader van het Sociaal Economisch Initiatief en het programma Institutionele Versterking en Bestuurskracht. In het bijzijn van staatssecretaris Bijleveld, zijn daartoe op 26 februari zeven financieringsovereenkomsten getekend door de gedeputeerden Jesus-Leito, Godett, Davelaar, Willem en Alcalá-Wallé.

Het gaat om de door Nederland gefinancierde projecten: Stelsel Basisregistratie (SEI), Basisregistratie Topografie (SEI), Waterplan (SEI), Luchtkwaliteitsmeetplan (SEI), Pre-Tax Reform Implementation (IVB), Good Citizenship (IVB) en Preventieplan gezondheidszorg (SEI). De IVB-activiteiten hebben vooral betrekking op de institutionele versterking van het openbaar bestuur gedurende de staatkundige overgangsfase. Het doel van het Sociaal Economisch Initiatief is een verbeterde financieel-economische situatie bij aanvang van de nieuwe staatkundige rol van Curaçao binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Met de ondertekeningen is een bedrag van in totaal circa 8 miljoen Antilliaanse gulden gemoeid.

Databasebestanden toegankelijk gemaakt

Met het Stelsel Basisregistratie worden alle relevante databasebestanden bij de overheid en andere instanties op een geïntegreerde wijze toegankelijk gemaakt voor de overheid, bedrijven en burgers. De totstandkoming en verstrekking van juiste informatie en het op elkaar laten aansluiten van basisregistraties bespaart burgers en bedrijven in de toekomst bovendien veel tijd en energie.

Met de invoering van de Basisregistratie Topografie voor Curaçao worden ook kerntaken van de Dienst Openbare Werken (DOW) zoals infrastructuur op een eenduidige manier vastgelegd. De complexiteit van de samenleving en tal van ontwikkelingen leiden ertoe dat er een toenemende behoefte is aan informatie die tijdig is, betrouwbaar en actueel is. Bovendien worden onnodige kosten door een verkeerde planning vermeden en de dienstverlening naar andere organisaties en
burgers hierdoor verbeterd.

Duurzaam watermanagement

Het Waterplan Curaçao betreft duurzaam watermanagement voor de waterhuishouding van bijvoorbeeld regen- en gerecycleerd water op Curaçao. Dit gebeurt m.b.v. een integraal vastgestelde visie ter verbetering en waarborging van de gezondheidszorg, (milieu) hygiëne en ecologie op dit gebied. Hiermee wordt eveneens een doelmatig en duurzaam gebruik van beschikbare, schone en betrouwbare zoetwatervoorraad, recreatiewater en kwalitatief voedingsrijk (zoet)-
water gegarandeerd.

Luchtkwaliteitgegevens

Het doel van het luchtkwaliteitsmeetplan is om meer inzicht te krijgen in de kwaliteit van de lucht voor het leefniveau in het Schottegatgebied dat beïnvloed wordt door de industrieën, het verkeer en mogelijk andere verontreinigingbronnen. Er zal minimaal gedurende vijf jaar continu het effect van de verschillende verontreinigingbronnen en maatregelen die genomen zijn op de kwaliteit van de lucht gemonitored worden. De luchtkwaliteitgegevens worden gebruikt om handhaving op uitstoot per bedrijf te ontwikkelen. Deze gegevens worden op regelmatige basis beschikbaar gesteld aan het algemene publiek, hetzij via rapporten of via de website van het Eilandgebied Curaçao. Het meetplan is opgesteld door de Geneeskundige & Gezondheidsdienst en de Milieudienst Curaçao en de Geneeskundige & Gezondheidsdienst Amsterdam.

‘walk in area’

Het project Pre-Tax Reform Implementation is een volgende stap in het traject Nieuwe Belastingorganisatie Curaçao (NBC). In dit project worden de eerste concrete verbeteringen doorgevoerd, zoals een verbetering van de ‘walk in area’ voor alle cliënten van de belastingorganisatie, en ‘de voorbereiding van de daadwerkelijke implementatie van de NBC. Daarnaast wordt beoogd om medewerkers van de belastingorganisatie en het publiek met communicatie- en change management' activiteiten te informeren over het NBC.

Goed burgerschap

Het plan Good Citizenship (goed burgerschap) moet leiden naar een zogenaamd Citizens consulting committee (= burger platform) waarbij burgers inspraak kunnen krijgen in de beleidsvorming van de overheid. Het Curaçaose Bestuurscollege, wil via deze ‘maatschappelijke integriteitcommissie (‘komishon di integridat pa komunidat -’kik’) burgers, maatschappelijke instellingen, bedrijven en media actief betrekken bij de ontwikkeling en uitvoering van het overheidsbeleid en stimulering van de maatschappelijke discussies over voor het publiek en de politiek belangrijke kwesties.

Preventie

Het project Kurpa i Mente behelst integrale preventie en de verbetering van het gezondheidsbesef bij de inwoners van Curaçao. Daarvoor wordt een Integraal Preventieplan in werking gesteld en het bereik en uitbreiding van preventieve activiteiten verbeterd. Wat ook een verbeterslag ondergaat, zijn de regie en afstemming met de aanbieders van preventieve activiteiten en de sturing van preventieve activiteiten op resultaat.

Financieringsovereenkomst

Gedeputeerde Rhuggenaath ondertekent overigens vrijdag 27 februari bij Carmabi te Piscadera een financieringsovereenkomst voor de upgrading en nieuwbouw van het regionaal kenniscentrum, zodat meer onderzoek bij dit internationaal gerenommeerd marinebiologisch onderzoeksinstituut op Curaçao kan worden gedaan.