Regio Amersfoort sluit aan op landelijke verwijsindex risicojongeren
Het risicosignaleringssysteem van de regio Amersfoort is aangesloten op de landelijke verwijsindex risicojongeren. Hierdoor krijgen jongeren in de regio Amersfoort sneller de hulp die zij nodig hebben.
André Rouvoet en Gert Boeve met hun pet van de Young Vision-jongeren
Tijdens de conferentie ‘Jong in Amersfoort’ ondertekende minister Rouvoet de aansluitovereenkomst tussen het lokale signaleringssysteem van regio Amersfoort @Risk en de landelijke verwijsindex risicojongeren. Vandaag hebben ook alle 42 Amersfoort Jong-partners het convenant ‘Jeugdnetwerk Amersfoort, de sluitende aanpak jeugd in Amersfoort' ondertekend. Hulpverleners spreken hiermee af beter samen te werken opdat de jongeren in de regio de zorg krijgen die ze nodig hebben en de ruimte om hun talenten te ontwikkelen.
Jongeren aan het woord
Na de ondertekening ging Rouvoet in gesprek met jongeren. Jongeren en projectleiders van het Arbeidstrainingcentrum en het maatjesproject van SOVEE vertelden over hun ervaringen. Het Amersfoortse jongerenpanel Young Vision discussieerde met Rouvoet over de betekenis van het begrip risicojongere en over kansen voor jongeren in achterstandsposities. Na afloop kregen Rouvoet en de Amersfoortse jeugdwethouder Gert Boeve een pet cadeau van de Young Vision-jongeren.
Verwijsindex
De verwijsindex risicojongeren is een landelijk digitaal systeem dat risicomeldingen van hulpverleners over jongeren bij elkaar brengt. Hulpverleners melden in het systeem als zij een risico signaleren bij een jongere (tot 23 jaar) waarmee zij contact hebben. In de praktijk komt het regelmatig voor dat meerdere hulpverleners, soms uit verschillende gemeenten, zich bezighouden met dezelfde jongere. Door de meldingen in de landelijke verwijsindex weten hulpverleners sneller of een kind ook bekend is bij een collega, zodat zij kunnen overleggen over de beste aanpak.