Prinsjesdag 2008: klimaatbeleid ligt op schema

Het klimaatbeleid ligt op schema. In 2009 wordt fors geïnvesteerd in hernieuwbare energie, energiebesparing en een krachtige Nederlandse inbreng bij het internationale klimaat- en milieubeleid. Innovaties op milieugebied en het gebruik van duurzame producten worden gestimuleerd.

Ook in de ruimtelijke ordening zijn duidelijke doelen gedefinieerd. Minister Jacqueline Cramer werkt aan een mooier Nederland voor nu en in de toekomst. De klimaatbestendigheid van Nederland wordt verbeterd en er is meer aandacht voor ruimtelijke kwaliteit. Het landschap wordt beter beschermd door zuinig ruimtegebruik te stimuleren en er worden afspraken gemaakt over verstedelijking en de herontwikkeling van verrommelde bedrijventerreinen.

Video: elektrisch rijden door mooi Nederland

Voice-over minister Cramer:

Hoort u dat? Helemaal niets. Geen geronk onder de kap en geen uitlaatgassen als je wegrijdt. Schoon, zuinig en stil. Hoe zou Nederland eruit zien als we allemaal elektrisch reden? Zo dus.

Nederland is mooi en dat wil ik, minister Cramer van ruimte en milieu, graag zo houden. Daarom moeten we zuinig omgaan met ons land als we huizen bedrijventerreinen en wegen bouwen.

We zitten niet stil. We blijven ons land duurzaam ontwikkelen. Zo komen er extra windmolens op land en zee. Over twaalf jaar is tenminste 20% van de stroom die we gebruiken duurzaam. In 2020 is er door die schonere energie 30% minder C02 in de lucht dan nu. Schonere lucht voor de toekomst.

Dit is de grootste duurzame kas ter wereld: er worden jaarlijks ruim 4 miljoen kilo tomaten geoogst. De tomaten groeien in de warmte van licht. De kas vangt in de zomer de zonnewarmte op en deze warmte wordt in de grond opgeslagen. Deze warmte wordt in de winterperiode gebruikt om de kas te verwarmen. Er is nog restwarmte over en die wordt gebruikt om 1200 huizen te voorzien van stroom.

Ik wil investeren in meer innovatieve en duurzame technieken zodat we hier straks nog vaker en op grotere schaal gebruik van kunnen maken.

Minder broeikasgassen
'Eén van de belangrijkste oorzaken van de klimaatverandering is de onverminderd hoge uitstoot van broeikasgassen zoals CO2. Onze westerse economieën blijven afhankelijk van fossiele brandstoffen. Door de wereldwijd enorm stijgende vraag naar olie, gas en kolen neemt de uitstoot van broeikasgassen alleen maar toe', zo stelt minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu.
'We moeten echt af van onze eenzijdige afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. We moeten de komende decennia de overgang maken naar een duurzame energievoorziening. De zoektocht naar schone, zuinige en betaalbare bronnen is daarbij wat mij betreft het uitgangspunt. Die zoektocht biedt Nederland volop economische kansen. We gaan innoveren en technologische vernieuwingen realiseren die de uitstoot van broeikasgassen kunnen verminderen èn bijdragen aan een sterke internationale concurrentiepositie voor ons land.'

Maatregelen
'In 2009 staat tal van concrete maatregelen op de rol. Van landbouw en veeteelt, via energiezuinige nieuwbouw, tot scherpere Europese CO2-normen voor nieuwe personenauto's en het gebruik van biobrandstoffen in het verkeer. Ook wil ik - onder meer via fiscale maatregelen - het aanbod van duurzame producten vergroten. We willen meer gebruik maken van duurzame windenergie. In 2009 komen er ongeveer 165 windmolens op land bij. Maar ook de herontwikkeling van verouderde bedrijventerreinen draagt bij aan een duurzame inrichting van ons land. Ten minste 40% van de nieuwe bedrijfspanden moet komen op bestaande bedrijventerreinen of andere al bebouwde gebieden', aldus minister Cramer.

Doelstellingen klimaat en energie voor 2009

  • Internationaal klimaatbeleid
    Alle landen leggen in december volgend jaar in Kopenhagen in een nieuw VN-klimaatverdrag vast wat er wereldwijd gedaan gaat worden na 2012 om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Nederland zet zich in Kopenhagen onder andere in voor:
    • Een mondiale temperatuurstijging die onder de 2 graden Celsius blijft;
    • Een reductie van de emissies van de industrielanden in 2020 met 30% ten opzichte van 1990;
    • Tastbare inspanningen van de ontwikkelingslanden om de uitstoot te beperken;
    • Ondersteuning van de armste landen bij het nemen van maatregelen.
  • Biobrandstoffen
    Invulling van een verplicht aandeel biobrandstoffen. VROM pleit voor stringente duurzaamheidscriteria voor biobrandstoffen met als uitgangspunt de criteria van de commissie Cramer.
  • Energiezuinige nieuwbouw
    Er worden 10 gebieden aangewezen waar op grote schaal geëxperimenteerd wordt met energiezuinige nieuwbouw.
  • Terugdringen overige broeikasgassen
    De aanpak om de uitstoot van overige broeikasgassen terug te dringen, wordt geïntensiveerd. Onderzoeken naar de ontwikkeling van emissiearm veevoer en stimulering van precisielandbouw worden gefinancierd.
  • Duurzaam inkopen
    In 2009 komt er een volledig pakket van criteria voor duurzaam inkopen, zodat in 2010 het Rijk voor 100 procent duurzaam kan gaan inkopen, de gemeenten voor 75 procent en de provincies en waterschappen voor 50 procent.
  • Windenergie op land
    Door het plaatsen van nieuwe windturbines zal een capaciteit van ten minste 500 Megawatt (MW) worden gerealiseerd.
  • Lokale klimaatinitiatieven
    Volgend uit het klimaatakkoord met de provincies kunnen zowel gemeenten als provincies gebruik maken van financiële ondersteuning van hun klimaat- en energie-activiteiten. Daarvoor is 35 miljoen euro beschikbaar.
  • Afvang en opslag van CO2
    Er worden twee grootschalige demonstratieprojecten voor de afvang en opslag van CO2 (Carbon Capture and Storage, afgekort CCS) aangewezen. VROM en EZ zorgen ervoor dat de condities voor CCS in 2009 duidelijk zijn. Deze duidelijkheid stelt bedrijven en regionale partijen in staat tijdig de juiste investeringen te doen. Het gaat hier onder meer om de juridische verantwoordelijkheid voor CO2-opslag in de bodem en de aansprakelijkheid op langere termijn.

Doelstellingen Mooi Nederland voor 2009

  • Verhogen van de ruimtelijke kwaliteit
    Er zullen vijf proefprojecten kwaliteit bedrijventerreinen worden uitgevoerd.
  • Zuinig ruimtegebruik en tegengaan van de verrommeling
    De criteria van de zogenaamde SER-ladder worden vastgelegd en er wordt toegezien op de naleving ervan. De naleving van de afspraken per provincie over behoefteraming en planning van bedrijventerreinen zal in de gaten worden gehouden.
  • Bescherming van het landschap
    Het stelsel voor de landschappen van nationaal belang (Rijksbufferzones, snelwegpanorama's en nationale landschappen) zal worden verduidelijkt en vereenvoudigd.
  • Windmolens op land
    Er zullen ondersteuningsteams voor het oplossen van knelpunten voor windenergie worden ingezet. Er komt een structuurvisie windenergie om ruimte te vinden voor een extra capaciteit van 2000 MW na 2011.
  • Klimaatadaptatie
    Een klimaatadaptatieagenda wordt vastgesteld; vanuit het Nota Ruimtebudget is geld vrijgemaakt om maatregelen te nemen om Nederland klimaatbestendig te maken.

Meer informatie