Wijziging Wmo voor sterkere positie cliënt
Staatssecretaris Bussemaker wil de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zo wijzigen dat zorgaanbieders de huishoudelijke hulp in natura niet meer via een alfahulp aan hun cliënt kunnen leveren.
Thuiszorgaanbieders gaan hiermee terug naar hun oorspronkelijke functie: het leveren van ondersteuning in natura.
De ministerraad is vandaag akkoord gegaan met een voorstel van staatssecretaris Bussemaker. De wijziging voorkomt dat de thuiszorg bij hulp in natura alfahulpen naar een cliënt stuurt, zonder dat deze weet dat hij dan in feite werkgever is van deze alfahulp.
Eigen hulp
De keuze voor een alfahulp blijft wel mogelijk, bijvoorbeeld als iemand zijn vaste hulp graag wil houden. Hiervoor wordt in de wet geregeld dat de cliënt ook kan kiezen voor een financiële vergoeding om een huishoudelijke hulp in te huren. Die valt dan onder artikel 5 van de Wet op de Loonbelasting, ook bekend als de Regeling dienstverlening aan huis (de regeling waar de alfahulp formeel onder valt).
Arbeidsmarkt
De wijziging heeft ook een positief effect op de arbeidsmarkt. De alfahulp komt hiermee weer terug in zijn zuivere vorm, zoals bedoeld in de Regeling dienstverlening aan huis. Bij een gedwongen overgang naar alfahulp gaan thuiszorgmedewerkers erop achteruit in arbeidsvoorwaarden en -rechten, bijvoorbeeld WW of WIA.
Overname personeel
Daarnaast komt een nieuwe bepaling in de wet waarbij thuiszorgaanbieders in hun offerte moeten aangeven op welke manier zij met de oude – niet gegunde - aanbieders van hulp bij het huishouden overleggen over eventuele overname van personeel. Dit bevordert dat er na wisseling van aanbesteders zoveel mogelijk medewerkers in de thuiszorg kunnen blijven werken.