Fiscale nieuwsflits 24 januari 2007

Vpb: Fonds voor gemene rekening; toestemmingsvereiste

Dit besluit is een aanpassing van het besluit over fondsen voor gemene rekening en asset pooling. Gezien signalen uit de praktijk en de verdergaande internationalisering is besloten om het toestemmingsvereiste te versoepelen.

Fondsen voor gemene rekening zijn belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting vanwege de beoogde neutraliteit van belastingheffing ten opzichte van beleggingsmaatschappijen die wel rechtspersoonlijkheid bezitten.

Dit besluit is een aanpassing van het besluit over fondsen voor gemene rekening en asset pooling (besluit van 27 maart 2006, nr. CPP2005/2729M). Gelet op de signalen uit de praktijk en de verdergaande internationalisering is besloten om het toestemmingsvereiste te versoepelen. Het toestemmingsvereiste is van belang voor de bepaling van de belastingplicht voor de vennootschapsbelasting en de inkomstenbelasting. Eerdergenoemd besluit van 27 maart 2006 en het besluit van 29 augustus 1988, nr. DB88/5113M, wordt hiermee ingetrokken.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met de dagtekening van dit besluit. Dit besluit is geplaatst in Staatscourant nr. 15.

Besluit van 11 januari 2007, CPP2006/1870M, VpB 1969 2

Vpb: Commanditaire Vennootschap; toestemmingsvereiste

Dit besluit is een aanpassing van het besluit over commanditaire vennootschappen en het toestemmingsvereiste.

Gezien signalen uit de praktijk en de verdergaande internationalisering wordt de toepassing van het toestemmingsvereiste versoepeld. Het toestemmingsvereiste is van belang voor de bepaling van de belastingplicht voor de vennootschapsbelasting en de inkomstenbelasting. Het besluit van 28 februari 2006, nr. CPP2005/2530M wordt hiermee ingetrokken.

Dit nieuwe besluit geeft een nadere invulling aan het toestemmingsvereiste van art. 2, derde lid, onderdeel c AWR, op grond waarvan niet alleen onderscheid kan worden gemaakt tussen de besloten commanditaire vennootschap en de open commanditaire vennootschap, maar ook onderscheid gemaakt wordt tussen transparante en niet-transparante personenvennootschappen en daarmee vergelijkbare buitenlandse rechtsvormen. Tevens behandelt dit besluit de situatie waarin een fiscaal transparant lichaam deelneemt in een ander fiscaal transparant lichaam (het stapelen van personenvennootschappen).

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met de dagtekening van dit besluit. Dit besluit is geplaatst in Staatscourant nr. 15.

Besluit van 11 januari 2007, CPP2006/1869M, VpB 1969 2

BPM: Intrekking diverse besluiten

In dit besluit wordt een aantal besluiten over de Belasting van personenauto’s en motorrijwielen ingetrokken. Dit omdat ze hun belang hebben verloren of zijn verwerkt in de Leidraad BPM 2006.

In de Leidraad BPM 2006 (besluit van 12 september 2006, nr. CPP2006/1980M, Stcrt. nr. 185) wordt een overzicht gegeven van de huidige heffing van de belasting van personenauto's en motorrijwielen. In paragraaf 16.3 van dit besluit is een groot aantal besluiten ingetrokken. Gebleken is dat abusievelijk drie besluiten die hun belang verloren hebben, niet zijn ingetrokken. Deze besluiten worden alsnog met ingang van de dagtekening van dit besluit (16 januari 2007) ingetrokken.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met de dagtekening van dit besluit. Het besluit is geplaatst in Staatscourant nr. 16.

Besluit van 16 januari 2007, CPP2007/4M, BPM