Video: Energie uit water

Nederland loopt voorop op het gebied van watertechnologie en wil dat graag laten zien aan investeerders. Minister Van der Hoeven bezocht 2 juni 2008 het bedrijf Wetsalt in Harlingen waar een proefopstelling staat van een Blue Energy centrale (energie uit water).

Wetsus en Frisia Zout B.V. ontwikkelden een demonstratiesite voor ontzilting en Blue Energy. Het bedrijf toont en test nieuwe concepten in de praktijk, die bij het Top Technologie Instituut Wetsus zijn ontwikkeld. In de Blue Energy centrale wordt energie uit water gehaald door menging van zoet en zout water.

Ondernemers proberen met de proefopstellingen investeerders uit binnen- en buitenland aan te trekken. Van der Hoeven: 'Door deze site ziet de rest van de wereld hoe ver wij in Nederland zijn met watertechnologie. We kunnen bedrijven aantrekken en zo nog meer ideeën en toepassingen uitwisselen. We streven naar een verdubbeling van de export van de watersector.'

Afsluitdijk

Over een paar jaar zou een grote Blue Energy centrale bij de Afsluitdijk alle huishoudens in de drie noordelijke provincies van energie kunnen voorzien. Wetsalt haalt ook zout uit afvalwater, grondwater en zeewater. Deze ontziltingstechniek kan bijdragen aan het oplossen van het wereldwijde tekort aan zoetwater. Het ministerie van Economische Zaken stimuleert de ontwikkelingen met het innovatieprogramma Watertechnologie. Zo draagt EZ voor de 35 miljoen euro bij voor de periode 2007-2012 voor het Technologisch Top Instituut Wetsus. Bedrijven en kennisinstellingen dragen zelf ook 35 miljoen euro bij.