Rouvoet zet stap extra voor bestrijding kindermishandeling

Betere regionale samenwerking en informatie-uitwisseling, het invoeren van een gezamenlijke meldcode en meer scholing van professionals die met kinderen of ouders werken. Dat wordt de landelijke werkwijze op het terrein van kindermishandeling. Minister Rouvoet trekt er bijna 9 miljoen euro voor uit.

Vanmiddag schaarden de 35 centrumgemeenten en provincies zich samen met minister Rouvoet achter een actieverklaring om kindermishandeling nog harder te bestrijden. De eerder in pilotregio's beproefde regionale aanpak (RAAK) krijgt hiermee landelijk vervolg.
Het Nederlands Jeugdinstituut ondersteunt de gemeenten en provincies bij de invoering van de nieuwe aanpak.

RAAK-aanpak landelijk inzetten

In Utrecht gaf Rouvoet aan een extra stap te willen zetten in zijn strijd tegen kindermishandeling. Met het geld voor het landelijke vervolg van RAAK verwacht hij een betere samenwerking in de regio's, het gebruik van een gezamenlijke meldcode en scholing van beroepskrachten die met kinderen en/of ouders werken.

Westeinde Ziekenhuis

Rouvoet ziet in het land al goede initiatieven om kindermishandeling beter aan te pakken. Hij haalde het Haagse Westeinde Ziekenhuis aan, waar sinds enkele maanden een protocol voor kindermishandeling wordt gebruikt. Dit leidde tot 17 meldingen in enkele maanden. 16 ervan waren terecht. 'Daardoor kon 16 keer éérder actie ondernomen worden', aldus Rouvoet. Hij deed een beroep op alle ziekenhuizen in Nederland om het voorbeeld van het Westeinde en enkele andere ziekenhuizen in de regio’s Den Haag, Utrecht en Amsterdam, te volgen.

Publiekscampagne

Verder kondigde de minister een nieuwe publiekscampagne over kindermishandeling aan. Deze start eind dit jaar en moet ouders, buren en kinderen zelf alerter maken op signalen van kindermishandeling en hun gevoel van medeverantwoordelijkheid vergroten.

Minister Rouvoet geeft aftrap voor landelijke invoering RAAK-aanpak