Staatssecretaris Bijleveld sluit Actieplan Burgerbrieven feestelijk af
Dorine de Vaan van het ministerie van VROM heeft in 2007 het beste antwoord op een burgerbrief gegeven. Daarmee won zij vandaag de "Verkiezing Beste antwoord op burgerbrief". Volgens de jury heeft Dorine in een moeilijke en complexe situatie alles uit de kast gehaald om een burger verder te helpen. Ze legde daarbij effectief de verbinding tussen verschillende overheidslagen.
De verkiezing is een initiatief van het interdepartementale Actieplan Burgerbrieven. Staatssecretaris Bijleveld heeft dit plan gecoördineerd. In het Actieplan Burgerbrieven hebben de departementen samengewerkt aan de snelle en goede afhandeling van burgerbrieven.
De tweede en de derde prijs gingen naar respectievelijk Wil Fermont (ministerie van Financiën) en Eef Lugtmeijer (Belastingdienst). De eerste won de prijs vanwege de passende wijze waarop hij in zijn antwoordbrief inging op het emotionele appèl van de schrijver en de bondige en heldere uitleg die hij vervolgens gaf over gewijzigde regelgeving. Eef Lugtmeijer dacht mee met de klant en signaleerde pro-actief het eventuele recht op een belastingaftrek voor ziektekosten. Dit leverde een derde plaats in de verkiezing op.
De jury bestond uit Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer, pSG OCW en ambassadeur burgerbrieven Simone Roos en burgerjurylid Saskia Heinen.
Het Actieplan Burgerbrieven is met de verkiezingsbijeenkomst op feestelijke wijze afgerond. Behalve de winnaar van de verkiezing Beste antwoord op burgerbrief werd ook de slotuitgave van het actieplan gepresenteerd. Staatssecretaris Bijleveld, reikte tijdens de bijeenkomst het eerste exemplaar uit aan de vervangend Nationale ombudsman Frank van Dooren. In dit boekje zijn alle in het kader van het actieplan ontwikkelde producten en kennis en ervaring van departementen gebundeld. In 2008 voert de Nationale ombudsman een nieuw rijksbreed onderzoek uit naar de briefafhandeling binnen de rijksdienst.
Hoewel het actieplan vandaag is beëindigd, zal de cursus Helder antwoord op burgerbrieven blijven bestaan. Er wordt nog gewerkt aan een instrument waarmee iedereen in de toekomst precies kunnen nagaan wat de status van zijn brief of contact is. In juni start hiervoor een pilot.