Bezegeling nieuw samenwerkingsprogramma Onderwijs en Jongeren

In aanloop naar de nieuwe staatkundige structuur gaan Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba vanaf nu zelf invulling geven aan het Samenwerkingsprogramma voor Onderwijs en Jongeren. Het nieuwe programma, waarvoor Nederland dit jaar 24 miljoen euro (58 miljoen gulden) uittrekt, is op vrijdag 25 januari 2008 door minister van Onderwijs en Cultuur, Omayra Leeflang, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ank Bijleveld-Schouten, en de Onderwijsgedeputeerden van alle eilanden van de Nederlandse Antillen op Curaçao ondertekend.

Voor Nederland is investeren in onderwijs in de Nederlandse Antillen van groot belang bij de structurele aanpak van de armoedeproblematiek en het bieden van perspectief aan de jeugd op de eilanden zelf. In dit licht stelde Nederland tussen 2002 tot en met 2007 (inclusief de sociale vormingsplicht) al 168 miljoen gulden beschikbaar voor onderwijsvernieuwingen op de vijf eilanden.

Het Samenwerkingsprogramma voor Onderwijs en Jongeren 2008 – 2012 is een eerste en unieke stap van een nieuwe aanpak. Zo worden de eilandgebieden voor het eerst programma-eigenaar van een samenwerkingsprogramma tussen Nederland en de Nederlandse Antillen op het terrein van Onderwijs en Jongeren. Ook het samenvoegen van onderwijsvernieuwing en sociale vormingsplicht in één samenwerkingsprogramma is nieuw. Het doel hiervan is een betere aansluiting tussen het reguliere onderwijs en de sociale vormingsplicht.

Staatssecretaris Bijleveld geeft een toelichting op de toezegging voor extra Nederlandse steun in de strijd tegen criminaliteit

De contouren voor deze nieuwe samenwerkingsvorm, waarbij het Deltaplan van Onderwijsminister Leeflang als basis diende, zijn op 19 juni 2007 door haar en staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geschetst. Staatssecretaris Bijleveld is enthousiast:

‘De eilanden kunnen nu oogsten wat minister Leeflang heeft gezaaid.’

De belangrijkste doelstelling van het nieuwe programma is de jeugd van Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten zodanig toe te rusten dat ze kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt en volwaardig meedoen in een voortdurend veranderende samenleving, op lokaal, regionaal en mondiaal niveau. Het tweede Programma Onderwijs en Jongeren zal zich specifiek richten op een duurzame invoering van de Sociale Vormingsplicht, versterking van de handhaving van de leerplicht, het intensiveren van de ouderbetrokkenheid, het verbeteren van het onderwijs in het Nederlands, het beter equiperen van het beroepsonderwijs in aansluiting op de arbeidsmarkt en het tegengaan van de hoge schooluitval.