Een 'fit' landbouwbeleid en vangstquota voor haring
De onderhandelingen met Noorwegen over de gezamenlijke visquota zijn afgerond. Nederland is redelijk tevreden over de resultaten met de quota voor schol en wijting. Dit is één van de resultaten van de Landbouw- en Visserijraad van 26 november 2007 in Brussel. Verder presenteerde de Europese Commissie haar visie op het huidige landbouwbeleid. De lidstaten mochten hun eerste reactie geven.
Europees Landbouwbeleid 'fitter'
De Europese Commissie presenteerde een discussiedocument over de zogenaamde 'Health Check'. Hierin lanceert de Europese Commissie (EC) enkele ideeën voor vereenvoudiging van het Europees Landbouwbeleid en geeft ze alvast een doorkijk naar het landbouwbeleid ná 2013. Zo stelt de commissie voor het Europees Landbouwbeleid verder te 'vermaatschappelijken' door inkomenssteun te koppelen aan maatschappelijke waarden. Dat zijn bijvoorbeeld onderhoud en behoud van landschap, voedselkwaliteit en milieu. Concreet stelt de Europese Commissie voor om de melkquota langzaamaan ruimer te maken zodat boeren hun bedrijfsvoering daarop kunnen aanpassen en meer melk kunnen produceren.
Nederland is blij met het document van de EC. Het budget voor de Europese landbouw staat tot 2013 vast. De vereenvoudiging van de landbouwsubsidies moet leiden tot administratieve verlichting van boeren en overheden. "Boeren moeten natuurlijk hun boeken op orde hebben, maar boeren zijn geen boekhouders", aldus minister Verburg.
Nederland is ook blij met de geleidelijke verhoging van de melkquota. De marktsituatie maakt dat mogelijk; er is veel vraag naar melk en melkproducten. De melkprijzen zijn gunstig. Daarnaast pleit Nederland voor mogelijkheden om boeren die werken in regio's met moeilijke situaties, zoals de Veenweidegebieden, extra te belonen. De minister merkt daarover op: "In Oostenrijk werken bergboeren op steile hellingen en hoge alpenweiden en zij dragen ook zorg voor het behoud van het berglandschap. Laten we zeggen dat we in Nederland 'dalboeren' hebben. Die werken ook met lastige situaties en houden het typische Hollandse landschap in stand".
Klare wijn
De Europese Commissie inventariseerde de meningen over het voorstel voor de hervorming van de wijnsector. Volgens het voorstel wordt de directe productiesteun voor wijnboeren afgeschaft. Om de negatieve effecten hiervan op te vangen, komen er compensatiemaatregelen. Dit moet leiden tot een sterkere economische positie voor de wijnsector.
Alle landen mochten hun standpunt toelichten in een 'prive-gesprek' met de voorzitter van de Landbouwraad (Portugal) en Eurocommissaris Fischer Boel. In december 2007 hopen de Landbouwministers een definitief voorstel van de Europese Commissie goed te kunnen keuren. Eén van de belangrijkste punten die Nederland wil, is dat het mogelijk moet blijven om suiker toe te voegen aan de wijn om de vergisting te stimuleren (waardoor dus het alcoholpercentage stijgt). Nederlandse wijnboeren moeten dat doen omdat de druiven door het Nederlandse klimaat te weinig suikers hebben om de vergisting goed op gang te brengen. Minister Verburg schonk wat dat betreft klare wijn in het 'privé-gesprek'.
Toelating genetisch gemodificeerde gewassen
Nederland heeft bij de Europese Commissie en andere lidstaten gepleit voor zorgvuldig en voortvarend onderzoek van genetisch gemodificeerde gewassen door de EFSA (European Food Safety Agency); het Europees onderzoeksinstituut voor voedselveiligheid. Ook pleit Nederland voor acceptatie van deze wetenschappelijke beoordeling door de lidstaten. Op die manier kan - mits de producten worden goedgekeurd door de EFSA - import van maïs en soja voor veevoer op niveau blijven en hoeven prijzen voor veevoer en vlees niet extra te stijgen.
Meer hierover is te vinden in onderstaand persbericht.
Vangstquota voor haring en schol vastgesteld
De onderhandelingen met Noorwegen over de gezamenlijke visquota zijn afgerond. Nederland is redelijk tevreden over de resultaten met de quota voor schol en wijting.
Meer hierover is te vinden op onderstaand persbericht.
Beheerplan voor blauwvintonijn
Voor de Middellandse Zee en de Oostelijke Atlantische Oceaan is een beheerplan voor blauwvintonijn vastgesteld. Vooral de zuidelijke lidstaten hebben hiermee te maken. Blauwvintonijn is inmiddels een zeer gewilde vis, maar wordt bedreigd door overbevissing. Nieuwe visquota, regels voor controle en handhaving moeten voorkomen dat blauwvintonijn straks niet meer op het menu kán staan.
Een volledig verslag van deze Landbouw- en Visserijraad is te vinden op de site 'Nederland in Europa'.
Documenten
-
Nederland wil zorgvuldige en voortvarende toelating van genetisch gemodificeerde gewassen
Nederland heeft bij de Europese Commissie en andere lidstaten gepleit voor zorgvuldig en voortvarend onderzoek door de EFSA...
-
Vangstquota voor haring en schol vastgesteld
De Europese Commissie onderhandelt elk jaar met Noorwegen over de gezamenlijke visquota van onder andere haring, schol en...