Minister Ter Horst start proef met anoniem melden van schendingen integriteit overheid
Het moet mogelijk worden om schendingen van integriteit gepleegd door overheidsfunctionarissen anoniem te melden. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft vandaag het startsein gegeven voor een proef, waarbij burgers en ambtenaren anoniem integriteitsschendingen kunnen melden bij het meldpunt M. (Meld Misdaad Anoniem). De proef duurt een half jaar.
Aan de proef nemen onder andere deel de provincie Limburg, de gemeenten Maastricht, Sittard-Geleen, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam, het waterschap Rivierenland, de Rijksgebouwendienst, de Belastingdienst en de ministeries van Defensie, Verkeer en Waterstaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Andere organisaties kunnen aanhaken. De proef moet uitwijzen of de procedures in de praktijk werken en of er voldoende bruikbare meldingen binnenkomen.
Ter Horst ziet het anoniem melden als een aanvulling op bestaande mogelijkheden om zaken aan te kaarten. De overheid kent al klachtenregelingen, klokkenluidersregelingen en vertrouwenspersonen integriteit. Ook is er bij veel overheidsinstellingen aandacht voor de cultuur in de organisatie en het voorbeeldgedrag van de leiding, gericht op het voorkomen van integriteitsschendingen. Anoniem melden ziet zij dan ook als een laatste middel. Zij wil dit middel inzetten omdat er indicaties zijn dat nu niet alles aan het licht komt.
Voor diegenen die huiverig zijn om van de bestaande middelen gebruik te maken, wordt nu een laagdrempelig alternatief geboden. Volgens minister Ter Horst is een integere overheid net zo belangrijk voor het vertrouwen van de burger als een overheid die zorgt voor veiligheid.