Meer excellentie en ondernemerschap

Minister-president Balkenende pleit voor meer excellentie, ambitie en dynamiek in de Nederlandse samenleving. Dit zei hij in een toespraak aan de Wageningen Universiteit.

Minister-president Balkenende hield de toespraak bij de opening van het academisch jaar van de universiteit en het studiejaar van de hogeschool.

Volgens minister-president Balkenende is de economische positie van Nederland goed. 'Maar in deze globaliserende wereld is goed niet voldoende. Je moet de beste willen zijn', aldus Balkenende.

Volgens de minister-president zal veel inspanning nodig zijn om het huidige welvaartspeil te behouden en verder uit te bouwen. 'Ambitie is nodig om een toppositie in te willen nemen.'

Hogere arbeidsproductiviteit

Volgens Balkenende is het 'absoluut noodzakelijk' om de arbeidsproductiviteit te verhogen. Hij noemde daarbij drie bouwstenen die Nederland nodig heeft voor de toekomst: kennis, innovatie en ondernemerschap.

'We zullen daarvoor de mentaliteit van middelmatigheid achter ons moeten laten en het ondernemersbloed sneller door onze aderen moeten laten stromen.'

Strategische agenda

Minister Plasterk (OCW) hield voor de opening van het academisch jaar een toespraak aan de Universiteit Utrecht.

Hij zei in het najaar van 2007 een strategische agenda te presenteren voor hoger onderwijs en onderzoek. Hij noemde twee prioriteiten:

  • meer ruimte voor excellente onderzoekers. 'Dat krijgt vorm doordat het geld de beste onderzoekers zal volgen, en niet omgekeerd', aldus Plasterk. Hij wil ook promovendi meer ruimte geven om hun eigen onderzoekslijnen en promotoren te kiezen.
  • meer studiesucces in de bachelorfase.