Sociaal Jaarverslag Rijk 2006
Een kleinere én betere organisatie. Met een dienstverlening waarbij vertrouwen in burgers en bedrijven voorop staat. Dat is de glasheldere uitdaging voor het Rijk. Het Sociaal Jaarverslag Rijk gaat over de positie en bijdrage van de rijksmedewerkers. Dit jaarverslag blikt terug op 2006: wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in het personeelsbeleid?
Vergroting van flexibiliteit
De laatste jaren is werkende weg al het nodige verbeterd in het functioneren en de kwaliteit van de rijksdienst. Nu is een volgende fase van vernieuwing van de rijksdienst aangebroken. Dat stelt het overleg van secretarissen-generaal (sg’s) in de notitie In dienst van het Rijk, die in het voorjaar van 2006 is gepubliceerd. Volgens de sg’s is de huidige inrichting van het Rijk nog onvoldoende flexibel. Zij breken een lans voor het vergroten van de flexibele inzetbaarheid van medewerkers en een betere aansluiting van de werkprocessen binnen de rijksoverheid. Flexibilisering kan een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van de doelstelling van ‘de overheid als bondgenoot en een dienstbare publieke sector’, een van de pijlers in het coalitieakkoord.
Op dit terrein waren afgelopen jaar diverse positieve ontwikkelingen. De Werkmaatschappij - het shared service center voor de bedrijfsvoering - beleefde een jaar van opbouw. Een ander initiatief is Rijksweb, het gemeenschappelijke digitale platform. Nog een ontwikkeling: de introductie van het programma Eenduidig Toezicht, waarbij alle rijksinspecties nauw met elkaar samenwerken.
Omvang rijksdienst
Over de periode 2002-2006 is sprake van een duidelijke krimp van de rijksdienst. De omvang van de rijksdienst is in 2006 echter gegroeid met 3,3 procent. Getalsmatig is de stijging het grootst bij uitvoering, procentueel bij inspectie.
De arbeidsmarktpositie van het Rijk is kwetsbaar, vooral als het gaat om de werving van hoger opgeleiden. Daarom is vorig jaar een rijksbrede imago- en wervingscampagne van start gegaan. Het is voor het eerst dat het Rijk zich als één werkgever met één herkenbare stijl presenteert.
Aandeel allochtonen en vrouwen stijgt
Een belangrijk thema in het personeelsbeleid is diversiteit. Vorig jaar is hiervoor een integrale aanpak vastgesteld. Speerpunten zijn onder andere: meer allochtone medewerkers in beleids- en managementfuncties en meer vrouwen op managementposities. Hierbij is sprake van een grote achterstand, al neemt het aantal vrouwen in leidinggevende functies wel gestaag toe. Het gaat in het algemeen de goede kant op met de diversiteit bij het Rijk: het aandeel allochtonen steeg afgelopen jaar naar 9,5 procent, het aandeel vrouwen naar 41,1 procent.
P&O sterk in beweging
De P&O-functie is sterk in beweging. In 2006 is een nieuwe koers uitgestippeld voor P-Direkt, het rijksbrede shared service center voor de personeelsregistratie en salarisadministratie. Met als sleutelbegrippen: invoering via de weg der geleidelijkheid en een grote inbreng van de departementen. De bundeling van de ontwikkel- en expertisetaken krijgt steeds meer gestalte. Bijna alle expertisecentra leverden in 2006 diensten en producten.
Uitdaging met optimisme aangaan
Flexibiliteit vormt in dit jaarverslag de rode draad voor de illustraties en de cases. Zes medewerkers vertellen wat flexibiliteit voor hen persoonlijk betekent. Opvallend is hun grote bereidheid om te veranderen. Enkele typerende antwoorden: ‘Ik hou van nieuwe dingen’, ‘vaker van werkplek wisselen moet kunnen, ongeacht leeftijd, ervaring en positie’, ‘zonder een flexibele instelling red je het niet.’ Het maakt dat het Rijk de uitdaging van de komende jaren met optimisme kan aangaan.