Rutte bezoekt Israël en Palestijnse gebieden

Minister-president Rutte en de ministers Timmermans en Ploumen zijn op bezoek in Israel en de Palestijnse gebieden.

Israël

Zondagmiddag begon het bezoek aan Israël.

Minister-president Rutte bezocht Yad Vashem, het officiële herdenkingsmuseum voor de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hij bezocht daar de Hall of Names, legde een krans in de Hall of Memories en tekende het condoleanceboek in het Kindermonument.

Minister-president Rutte legt een krans in de Hall of Memories tijdens zijn bezoek aan Yad Vashem in Jeruzalem.

Minister-president Rutte en minister Timmermans ontmoetten president Peres in Tel Aviv. Minister-president Rutte had daarna ook een ontmoeting met minister-president Netanyahu.

Minister-president Rutte geeft zijn Israëlische ambtgenoot Netanyahu een hand

Zondagavond vond een besloten werkdiner plaats met deelnemers aan het bilaterale samenwerkingsforum met Israël, waarbij beide premiers een toespraak hielden.

Maandagochtend bracht Rutte een bezoek aan het bejaardencentrum Beth Juliana in Herzliya. Een deel van de bewoners in Beth Juliana is van Nederlandse afkomst en heeft de Holocaust overleefd.

Minister-president praat met 3 bewoners van het Beth Juliana

In Tel Aviv maakte minister-president een fietstocht over de Rothschild Boulevard, waar verschillende Israëlische start-up bedrijven hun kantoor houden. De tocht eindigde bij 'The Library', een centrum waarin startende ondernemers van technologisch innovatieve bedrijven.

Minister-president fiets over de Rothschild Boulevard

Palestijnse gebieden:

Het bezoek was zaterdag begonnen in de Palestijnse gebieden. Minister-president Rutte, minister Timmermans en minister Ploumen bezochten ’s morgens de Geboortekerk in Bethlehem.

Premier Rutte steekt een kaars aan in het katholieke gedeelte in de Geboortekerk in Bethlehem.

Aansluitend waren de bewindslieden aanwezig bij de opening van het samenwerkingsforum tussen de Palestijnse Gebieden en Nederland. Minister-president hield daar een toespraak.

Doel van de samenwerkingsfora is het verder verstevigen van de onderlinge betrekkingen. Daarnaast bieden de fora de mogelijkheid om de handelsrelaties te versterken. Daarom reisde ook een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven mee.

Aan het eind van de dag werden in het bijzijn van beide ministers-presidenten en alle betrokken ministers de conclusies van de vier werkgroepen van het Forum (agro-food, energie, water en ICT) gepresenteerd. Ook werden samenwerkingsovereenkomsten tussen Nederlandse en Palestijnse kennisinstellingen, overheden en bedrijfsleven gesloten. De beide ministers-presidenten ondertekende een gezamenlijke verklaring.

Het samenwerkingsforum tussen de Palestijnse Gebieden en Nederland wordt officieel geopend met toespraken van minister-president Hamdallah en minister-president Rutte.

Zaterdagmiddag bezocht premier Rutte Rawabi. Rawabi is een nieuwe geplande stad op de westelijke Jordaanoever ten noorden van Ramallah. De Palestijnse zakenman Bashar Masri, de geestelijk vader achter de realisatie van deze moderne, groene high tech stad, is aanwezig bij het bezoek van de minister-president.

Premier Mark Rutte tijdens zijn bezoek aan Rawabi, een stad in aanbouw op de Westelijke Jordaanoever.