Stemmen uit het buitenland eenvoudiger

Het kabinet wil in de basisregistratie personen ook niet-ingezetenen, die een relatie hebben met de Nederlandse overheid, registreren. Dit kan het stemmen vanuit het buitenland eenvoudiger maken.

Dit staat in een brief aan de Tweede Kamer waarmee de ministerraad heeft ingestemd, op voorstel van minister Donner (BZK).

Met dit voorstel hoeven Nederlanders die vanuit het buitenland willen stemmen, zich straks niet meer voor elke verkiezing opnieuw te registreren.

Verzending stembiljet

Verder worden nu stembescheiden op het buitenlandse adres niet altijd (tijdig) ontvangen omdat de postbezorging niet goed verloopt. Het kabinet ziet daarvoor verschillende mogelijke oplossingen.

Deze vergen echter een nieuw model van het stembiljet. Hier wordt op dit moment onderzoek naar gedaan. Zo zal worden bezien of het stembiljet digitaal naar de kiezer kan worden verzonden.

Stemmen eenvoudiger

De voorgenomen maatregelen zijn een aanvulling op de plannen van het vorige kabinet om het stemmen vanuit het buitenland eenvoudiger te maken.

Zo wordt het mogelijk om de stem met een andere kleur dan rood uit te brengen. Dit moet het aantal ongeldige stemmen terugdringen.

Ook kan de registratie sneller plaatsvinden doordat kiezers hun registratieformulier en kopie bewijs Nederlanderschap via email kunnen opsturen. De voorgenomen maatregelen betekenen dat de Kieswet moet worden aangepast.