Kabinet wil stemmen uit het buitenland eenvoudiger maken

De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een brief met voorstellen om het stemmen voor kiezers buiten Nederland eenvoudiger te maken.

Het kabinet heeft het voornemen om in de basisregistratie personen ook niet-ingezetenen, die een relatie hebben met de Nederlandse overheid, te registreren. Als dit wordt gerealiseerd, dan kan in de toekomst deze groep automatisch de stembescheiden toegestuurd krijgen. De Nederlander die vanuit het buitenland wil stemmen, hoeft zich dan niet voor elke verkiezing opnieuw te registreren.

Verder worden nu stembescheiden op het buitenlandse adres niet altijd (tijdig) ontvangen omdat de postbezorging niet goed verloopt. Het kabinet ziet daarvoor verschillende mogelijke oplossingen. Deze vergen echter een nieuw model van het stembiljet waarnaar op dit moment onderzoek wordt gedaan. Zo zal worden bezien of het stembiljet digitaal naar de kiezer kan worden verzonden.

De voorgenomen maatregelen zijn een aanvulling op de plannen van het vorige kabinet om het stemmen vanuit het buitenland eenvoudiger te maken. Zo wordt het mogelijk om de stem met een andere kleur dan rood uit te brengen om het aantal ongeldige stemmen terug te dringen. Ook kan de registratie sneller plaatsvinden doordat kiezers hun registratieformulier en kopie bewijs Nederlanderschap via email kunnen opsturen. De voorgenomen maatregelen betekenen dat de Kieswet moet worden aangepast.