Toespraak minister-president Balkenende voor Koninginnedag 2010

Minister-president Balkenende heeft op 30 april 2010 op de televisie een toespraak gehouden ter gelegenheid van Koninginnedag.

Vandaag vieren we Koninginnedag, net als ieder jaar op 30 april. Toch is het om twee redenen een bijzondere Koninginnedag.

Om te beginnen is het vandaag precies dertig jaar geleden dat Koningin Beatrix werd ingehuldigd. Zij is nu dertig jaar onze Koningin - met volle inzet, zeer betrokken en onvermoeibaar. Ik weet zeker dat ik namens heel Nederland spreek als ik zeg: Majesteit, heel hartelijk dank en onze hartelijke gelukwensen met dit jubileum.

Tegelijkertijd is het vandaag natuurlijk ook precies een jaar geleden dat ons land werd opgeschrikt door een onbegrijpelijke daad van een eenling. Wat begon als een prachtig oranje feest in Apeldoorn eindigde abrupt in een drama dat het leven kostte aan acht mensen, waaronder zeven onschuldige omstanders. Gisteren heeft Koningin Beatrix in aanwezigheid van haar familie een herinneringsmonument onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Vandaag vieren zij Koninginnedag in Wemeldinge en Middelburg. Zo dicht liggen momenten van stilte en vreugde soms bij elkaar.

Zeeland maakt zich op voor een feestelijke dag, net als de rest van Nederland. En zo hoort het ook. Want Koninginnedag is een van de mooiste tradities die we in Nederland kennen. Het is een feest van iedereen en een dag waarop het oranjegevoel de boventoon voert. Maar het is ook een dag van verbondenheid, met elkaar en met het Huis van Oranje.

In die geest wens ik iedereen een heel mooie Koninginnedag toe. De Koningin en haar familie in de eerste plaats. En natuurlijk wensen wij professor Van Vollenhoven, die vandaag zijn 71e verjaardag viert, een hele fijne verjaardag toe.

Laat Koninginnedag 2010 in heel Nederland het feest zal zijn zoals we dat kennen en zoals het ook hoort te zijn. Ongedwongen, vrolijk en zonder wanklank. Ik wens u allemaal heel veel plezier toe.